Društvo

Varalice iz dijaspore: Da li je Istorijski projekat Srebrenica” zapravo „međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera?

banner

Specijalno tužilaštvo RS je 2014. godine pokrenulo istragu u vezi sa poslovanjem nevladine organizacije “Istorijski projekat Srebrenica” kojom je upravljao Stefan Karganović. Do danas nema sudskog epiloga. Provjerili smo da li je i šta do sada uradilo Okružno javno tužilaštvo?

 Zbog ”Istorijskog projekta Srebrenica” Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je od Osnovnog suda da raspiše potjernicu za Stefanom Karganovićem. Potvrđeno je to BN televiziji u Tužilaštvu. Nevladina organizacija čiji je direktor Stefan Karganović od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti u RS dva miliona maraka.

Novac je potrošen, bez evidencije gdje i kako. Izostalo je i plaćanje poreza, ali i oštećen budžet RS za nešto više od 100.000 maraka.  Specijalno tužilaštvo je 2014. godine pokrenulo istragu o poslovanju organizacije i trošenju budžetskog novca. Međutim, Karganović je već pet godina neuhvatljiv i za organe krivičnog gonjenja.

-U dosadašnjem toku istrage navedeno lice nije ispitano u svojstvu osumnjičenog, jer nije dostupno Tužilaštvu i organima gonjenja. Tužilaštvo je u više navrata pokušalo dostaviti poziv za ispitivanje osumnjičenom ( u zemlji i inostranstvu), ali dostava je bila bezuspješna– odgovorili su iz OJT.

Zato je Karganović uspješan u skrivanju i slobodnom pisanju baš po mjeri vlasti. Krajem prošle godine pisao je o ubistvu Davida Dragičevića, nazivajući proteste ”farsom na Trgu”, a Davidovog oca ”korisnom budalom”. Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici je i Ljubiša Simić koji se, iako ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Simićem koji je u međuvremu specijalizirao neurohirurgiju. Na UKC RS su nam rekli da je Simić od 15. marta na godišnjem odmoru. Prema našim saznanjima, Simić je otputovao u SAD, gdje se nalazi i njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović, koji je nedostupan organima gonjenja RS.

-Vrlo male su nade da će Karganović biti izveden pred lice pravde i pravosnažno osuđen’ – kaže novinar i urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić.

Opozicionari u RS kažu da je „Istorijski projekat Srebrenica” zapravo „međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera. Međutim, Vlada RS je bez ikakvih probelma davala novac Stafanu Karganoviću i njegovoj organizaciji, uprkos osebujnoj biografiji.

RS je dala novac čovjeku za kojeg su mediji pisali da se 70-ih godina lažno predstavljao kao grof i konzul kraljevine Tonga u Čikagu. Razlika između kraljevine i Republike Srpske je i u činjenici što je Karganovićeva ideja u RS – prošla.

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige “Rušenje RS”, u kojoj su, kao “strani plaćenici”, označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti. I uprkos tome bez smetnji je organizovao javne skupove u RS. Prenosi BNTV.

Related posts

Mevlida Gavrić: Rad u SOS Dječjem selu je više od posla, to je način života

Editor

Saznajte kada su ove godine ramazan, bajrami, Nova hidžretska godina…

Urednik BiH Info Desk

Kako je Husein Salvatore otkrio groblje bosanskih vojnika u Mađarskoj

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment