BiH dijaspora

Od 1. augusta 2019. godine: Izmjene u viznom postupku za one koji žele ići u Njemačku

Od 1. augusta 2019. godine će Ambasada ponovo prihvatati ÖSD-certifikate iz Bosne i Hercegovine.

Podnosioci zahtjeva za vizu Njemačke moraju u svrhe različitih boravaka (između ostalog spajanje porodice sa suprugom, spajanja djece starije od 16 godina, zapošljavanje zdravstvenih radnika, Au-Pair) priložiti dokaz o poznavanju njemačkog jezika na odgovarajućem nivou prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike (GER).

Koji nivo poznavanja jezika je potreban za određeni boravak, možete saznati iz odgovarajućih infolistova. Informacije o sadržaju i stepenu ispita na različitim jezičkim nivoima, i sl. možete pronaći na web stranici Goethe Instituta.

Kao dokaz potrebno je priložiti uvjerenje o položenom ispitu njemačkog jezika, koje je izdato na temelju standardiziranog ispita o znanju jezika prema standardima „Association of Language Testers in Europe (ALTE)“.

U postupku za izdavanje vize, Njemačka ambasada u Sarajevu trenutno priznaje certifikate o položenom ispitu od jezičkih instituta kako slijedi u nastavku:

– Goethe-Institut e.V. (GI).
– Verein Österreichisches Sprachdiplom Deutsch (ÖSD):

Od 1. augusta 2019. godine će Ambasada ponovo prihvatati ÖSD-certifikate iz Bosne i Hercegovine.

Kod certifikata iz Bosne i Hercegovine je mjerodavan datum polaganja ispita za pojedinačne module, a ne datum izdavanja jezičkog certifikata. To znači da ispiti za pojedinačne module moraju biti položeni nakon 31. jula 2019. godine. U suprotnom, priznavanje jezičkog certifikata neće doći u obzir.

– TestDaF-Institut (TestDaF).
– telc gGmbH (TELC), ukoliko je ispit položen u Njemačkoj.

Svi ostali certifikati kao i potvrde raznih jezičkih škola koje potvrđuju samo učešće na tečaju njemačkog jezika, se ne mogu priznati u postupku za izdavanje vize. Također se ne mogu priznati dijelovi certifikata o položenom jeziku iz pojedinih vještina/modula „govor, pisanje, čitanje, slušanje“, nego samo cjelokupni certifikati o položenom jeziku koji obuhvataju sve četiri vještine/modula.

Molimo obratite pažnju na to da certifikati o položenom ispitu njemačkog jezika koji obuhvataju četiri modula i koji zadovoljavaju jezički nivo koji je potreban za vašu svrhu boravka u Njemačkoj, na dan podnošenja zahtjeva za vizu nisu stariji od godinu dana. Stariji jezički certifikati i oni sa starijim parcijalnim modulima neće biti priznati.

O svemu možete čitati i na stranici Ambasade Njemačke.

Related posts

Kanadski parlamentarac odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Editor

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Minhenu: Na put ne krećite bez prijeke potrebe

Urednik BiH Info Desk

Velike muke bosanskohercegovačkih Hrvata u Australiji

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment