Dopunske škole

Ingolstadt: POLAZNICI BOSANSKE ŠKOLE DOBILI DIPLOME

banner

NGOLSTADT – U prostorijama Osnovne škole Gotthold-Ephraim-Lessing, u Ingolstadtu, u petak, 19. jula 2019. godine, svečano je obilježen završetak nastave u školskoj 2018/2019. godini u dopunskoj školi BiH na bosanskom jeziku.

Pored nastavnice, djece, roditelja, koordinatora i koordinatorica svečanosti, dodjeli diploma su prisustvovali generalna konzulica BiH u Minhenu Ruzmira Tihić-Kadrić i predsjednik Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine Haris Halilović.

Generalna konzulica Tihić-Kadrić i gospodin Halilović su u svojim izlaganjima istakli važnost očuvanja maternjeg jezika za djecu i mlade u dijaspori, potrebu širih aktivnosti bh. zajednice na uključivanju novih učenika u ovu školu i očuvanju veza sa domovinom.

Nakon obraćanja uvaženih gostiju i nastavnice Selme Ćatić prisutnima, učenici ovog razreda izveli su program kojim su prezentovali svoj rad i pokazali dio onoga što su naučili u okviru bosanske dopunske nastave. Za prikazano su nagrađeni aplauzom prisutnih, a za uspješno završenu školsku godinu generalna konzulica Tihić-Kadrić im je uručila diplome.

Nakon zvaničnog dijela svečanosti, uslijedilo je dvosatno druženje uz kahvu i kolače.

Bosanska dopunska škola u Ingolstadtu osnovana je 12. 11. 2015. godine, na inicijativu aktivista BiH u ovom gradu i Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine. Nastava u bosanskoj školi izvodi se prema planu, programu i udžbenicima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.
Za saradnju sa Savezom i istaknut doprinos očuvanju maternjeg jezika i identiteta građana BiH u Ingolstadtu, predsjednik Halilović je uime Saveza uručio zahvalnice Reufu Avdiću, Faruku Hotu, Selmi Ćatić, Jasminki Ahmetović i Nedžmi Ćatić.

Ingolstadt je grad u njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarska, smješten na rijeci Dunav.
Godine 2006. slavio je svoj 1200. rođendan. Čuven je po automobilskoj industriji (Audi), a u njemu se nalaze i elektronski pogoni MediaMarkt i Saturn.

H.H.

Related posts

Učenici i roditelji iz Liplja stupaju u štrajk: Ne prihvataju naziv “jezik bošnjačkog naroda”

Urednik BiH Info Desk

Njemačka: Čestitke aktivistima i aktivistkinjama BiH u dijaspori koji rade na očuvanju maternjeg jezika

Urednik BiH Info Desk

U BOSANSKOJ ŠKOLI STUTTGART-NORD: SLOVO O JEZIKU I MALA ŠKOLA SLIKARSTVA

Editor

Leave a Comment