Društvo

Nek´ mirišu avlije, kuće i džamije, nek´ miriše Smaragdna dolina, jer Bajram je – danas, prvi od četiri mubarek dana

banner

DUŠA PROSTRANIJA OD DUNJALUKA

KOSTAJNICA – Lijepo, toplo, augustovsko jutro. Sabah rani. Iz insana izbija toplina i vedrina. Razloga je mnogo. Jedan od njih jeste i taj što je na Bajram-namazu Azizija-džamija, najveća u Republici Srpskoj, bila dupke puna. Čarobni napitak nostalgije privukao je mnoge Kostajničane da zajedno s domicilnim žiteljima dođu obilježiti najveći i najznačajniji praznik muslimana – Kurban-Bajram.   Ne mali broj već je bio na sabah-namazu.  Do Bajram-namaza hudbu je vazio Haris ef. Ahmić, glavni imam kostajničkog Medžlisa.   Poslije klanjanja Bajrama, obiđeni su kostajnički mezaristani. Proučene su dove šehidima i svim ostalima što su preselili na Ahiret. Potom se obišla rodbine, komšije, prijatelji… Kao i uvijek,nakon bajramluka, posluženi su kolači ili će se ručati s familijom i najbližima. A na sofri, kao i obično za Bajram – pravi zijafet: begova čorba, bosanski lonac, bamija, burek i razne druge pite, hadžijski ćevap, obavezno baklava, ružice, tufahije, almasije, kadaif…
Za najmlađe ove godine pobrinuli su se Fondacija Kostajničani Kostajničanima i Elmedin – Medo Ikanović, koji su osigurali 100 bajramskih paketića za djecu. Merhamet i Medžlis IZ pobrinuli su se i ovog Bajrama da osiguraju kurban-meso za sve džematlije, a dijeljeno će biti u avliji kod Bijelog.
Svim vjernicima muslimanske ispovijesti BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN sa porukom: još ljepša vam jutra svitala Allahova milost u susret vam hitala, zdravlje, sreća, nafaka i ljubav vas pratila, za sva dobra, dobrim vam se vratilo!
Ferhat Korajac

Related posts

Čović preskočio 9. januar: Strah zbog smjene Del Vechia ili nešto drugo

Preko pet miliona ljudi širom svijeta zaraženo koronavirusom, oporavilo se 2.044.253 pacijenta

Editor

Novi Izborni zakon: Da li BiH konačno dobija elektronsko glasanje?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment