BiH dijaspora

Adisu Pokviću prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora

banner

Adisu Pokviću iz Gornjeg Vakufa prijeti zatvorska kazna od jedne do pet godina zatvora jer je na kući svoje porodice i pet automobila parkiranih u dvorištu među kojima je i njegov automobil 5. avgusta ispisao uvredljive poruke protiv Bošnjaka i koje veličaju genocid u Srebrenici. Pokvić je u naselje Krupa stigao iz Austrije gdje živi.

Pokvić je čak medijima davao i izjave o tom događaju, iako je znao da je policiji upućena lažna prijava jer je on počinilac. Pokvić je na ispitivanju u policiji priznao da je on ispisao te poruke i time počinio krivično djelo iz člana 163. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

“Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”, precizirano je Krivičnim zakonom.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Pokvića bit će podnesen nadležnom tužilaštvu.

Ovaj incident unio je nemir među stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja gdje zajedno živi bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

Općinski načelnik Sead Čaušević osudio je ovaj događaj te zahvalio svim vjerskim službenicima, članovima Općinskog vijeća, političkim strankama i građanima koji su svojim djelovanjem doprinijeli smirivanju tenzija čime je potvrđeno da je općina Gornji Vakuf -Uskopje primjer suživota i tolerancije. Čaušević je istakao da se odnosi među stanovništvom Gornjeg Vakufa – Uskoplja grade već godinama te da ih ovakvi incidenti neće poremetiti.

Patria

Related posts

Njemačka: Svečanom akademijom Džemat Heilbronn proslavio 33 godine postojanja

Urednik BiH Info Desk

Brojni Bosanci i Hercegovci u Frankfurtu registrirali se za izbore

BHD Info Desk Administrator

Francuska: Grupa bosanskohercegovačkih državljana na putu ka BiH

Editor

Leave a Comment