Sport

Džudo savez BiH izgubio sudski spor: Djetetu nanosili duševnu bol i činili diskriminaciju!

Pravda je spora, ali dostižna, poručeno je na konferenciji za medije održanoj u povodu donesene sudske presude u višegodišnjem sudskom procesu koji se vodio između tuženog Džudo saveza BiH i odgovornog lica Džudo saveza BiH Branislava Crnogorca sa jedne strane i tužitelja Karima Hebiba i malodobnog Mustafe Hebiba sa druge strane.

Ova presuda Džudo savezu BiH stavila je na teret diskriminaciju, nanošenje duševne boli, obavezu nadoknade štete pod prijetnjom prinudnog izvršenja, ukidanju donesenih odluka Džudo saveza BiH kao i zabranu budućeg daljnjeg diskriminatorskog odnosa prema tužiteljima Karimu i Mustafi Hebibu, piše Patria.

Sudski proces u ovoj pravnoj stvari trajao je tri godine, a kako je istakao advokatski tim tužitelja Muhidin Kapo i Alen Nakić svrha je bila dokazati istinu i dostići pravdu u ovom slučaju te dokazati šta je zaista bila namjera Džudo saveza BiH.

Mustafa Hebib danas je upitan od strane novinara kroz šta je sve prošao posljednje tri godine kazao da je iz svega izašao jači.

„Znao sam od početka da smo upravu. Kroz ovu borbu sam postao jači, a oko mene su ostali samo pravi prijatelji“, kazao je Mustafa.

Njegov advokat Muhidin Kapo jasno secira namjere pojedinaca iz Džudo saveza BiH.

„Išli su da mu unište karijeru i da ga eliminira iz ovog sporta. Ovo dijete je sportista i čestito dijete, odličan đak i pozitivna osoba. On iza sebe ima rezultat. On je pokazao jednu grimasu koju svi takmičari koriste u ovom sportu. To je nekom zasmetalo, nisu se pitali kako neko sa 13 godina pobijedi takmičara starijeg tri godine.

Pri tome niko ne komentira kako se ponašao taj takmičar prije borbe. To nije smetalo članovima Takmičarske komisije“, kazao je Kapo.

Karim Hebib je kazao da se o sudskim presudama ne raspravlja te da je Sud mjerodavno tijelo da ovakve odluke donosi. Kazao je da su išli težim putem, ali da ovo nije samo borba za čast njega i njegovog sina, nego i sve djece u džudo sportu.

„Imaju u Džud savezu i rezultate, ali to im ne daje za pravo i alibi za činjenje nepravde i činjenje diskriminacije i nanošenja duševne boli. Presuda je tu“, kazao je Hebib.

Branislav Crnogorac je imao priliku već 40 godina da kaže i uradi šta želi, dodao je Hebib.

“Apsolutno nema pravo nekog diskriminirati, a pokušali su i Olimpijski komitet BiH dovesti u zabludu u vezi ovog slučaja”, kazao je nakon čitanja presude Karim Hebib, predsjednik ON1 te trener Mustafe Hebiba.

Advokat Alen Nakić da je u presudi Općinski sud u Sarajevu odlučio ovako kako je odlučio.

„Reakcija Džudo saveza govori da se nastavlja neosnovan progon. Neistinite su njihove tvrdnje, posebno kada tvrde da je disciplinski postupak proveden u skladu sa pravilima. I sam pravni zastupnik Džudo saveza je kazao na glavnoj raspravi da je prekršen proces prilikom disciplinskog postupka“, istakao je Nakić, kazavši da ukoliko ne ulože žalbu ova presuda postaje pravomoćna u roku od 30 dana.

Podsjetili su da su ismijavani kada su posegli za pravnom borbom, te da im je poručivano kako nemaju šanse da mogu doći do pobjede.

Ranije je iz Džudo saveza stigao dopis u kojem su naveli da su u šoku i nevjerici, te da je ovo montirani proces!

Related posts

Potrošili 11 milijardi eura na izgradnju stadiona na koje niko ne dolazi

Editor

Balkan International Soccer Tournament Minhen 2018. – Poziv našim fudbalskim nadama iz Njemačke i okolnih zemalja da se priključe ”našim” Amerikancima

Urednik BiH Info Desk

FK Željezničar: Novi predsjednik kluba je Nazif Hasanbegović

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment