BiH dijaspora

Švedska: Sana Alajmović na svjetskoj listi 10 vodećih mladih inovatora

banner

Suosnivačica je i direktorica kopanije Sigrid Therapeutics koja se bavi istraživanjem preparata za dijabetes.

“Bila sam veoma iznenađena i to priznanje mi puno znači kao rukovodiocu, ali i cijelom mom timu. To je jedan važan momenat za Sigrid. Poslije objavljivanja ove liste sa mnom su već stupili u kontakt mnogi investitori iz cijelog svijeta sa željom da investiraju u Sigrid. Mogu reći da mi trenutno imamo više zainteresiranih investitora nego što je naša potreba za kapitalom”, kazala je Alajmović.

Lijek za dijabetes

Na pokretanje biznisa u oblasti biomedicine navelo je to što je dijabetes jedna globalno rasprostranjena bolest. Alajmović kaže kako se dijabetes već sada može klasificirati kao epidemija, jer milijardu ljudi ima dijabetes ili spada u rizičnu grupu da oboli od dijabetesa.

“Istraživanje u ovoj oblasti mi budi interesovanje, a svrstavanje mene na listu 10 vodećih mladih inovatora do 40 godina doprinosi da se informacija o Sigrid Therapeutics i dijabetesu proširi i izvan specijaliziranih naučnih krugova. Zahvalna sam što mogu da širim informacije o dijabetesu i da doprem do običnog čovjeka, da ga inspirišem da preispita svoj način života, ishrane, aktivnosti da bi se na taj način smanjio riziko faktor koji doprinosi oboljenju od ove bolesti. Znanje i informacije su, kao i u svim sferama života, također važne i za eventualne dijabetičare”, objasnila je.

Njen prvi proizvod služi za snižavanje nivoa šećera u krvi kod osoba koje imaju rizik da razviju dijabetes tipa 2.

“Pojednostavljeno rečeno, to je preparat koji se uzima oralno i koji djeluje u stomaku na principu da smanjuje apsorpciju masnoća i šećera u krvi. Moje preduzeće je sa istraživanja na miševima prešlo na klinička istraživanja na ljudima. Prva studija je završena i pokazuje ohrabrujuće rezultate, što nam je omogućilo da nastavimo sljedeću, još veću studiju. Zahvaljujući tome ja sam se našla na listi 10 vodećih mladih inovatora do 40 godina”, kazala je.

Sana Alajmović rođena je u Olovu. U toku ratnih zbivanja u našoj zemlji s porodicom je otišla u Švedsku, a svoje bh. porijeklo uvijek je s ponosom isticala.

“Ja pored švedskog također imam i bh. državljanstvo. Imam i bh. ličnu kartu i glasam na izborima. Gotovo svake godine posjećujem svoju domovinu i Olovo koje leži na tri rijeke. S roditeljima uvijek komuniciram na bosanskom jeziku, a sa svojom prijateljicom Aidom Hadžialić kao dijete sam pokušavala održati bosanski jezik živim”, kazala je Alajmović.

Trenutno Alajmović živi u Štokholmu, ali zbog prirode svog posla često putuje pa je jedno vrijeme boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, Truskoj i Engleskoj, a godinu je živjela u New Yorku.

U New Yorku je radila i pomagala švedskim preduzećima da se etabliraju u Sjedinjenim Državama. Tako se i kod nje javio interes da izgradi vlastiti biznis.

Rad je pokreće

A budući da je Sanin otac ljekar po struci, u njenom domu su uvijek bile aktuelne teme vezane za razne bolesti, zdrav način života…

“Kao izbjeglička djeca moj brat Samir i ja smo puno vremena provodili u biblioteci. U svojim studentskim danima pokušavala sam u većini angažmana povezati humani aspekt života s biznisom, bilo da se radi o kulturi, umjetnosti ili medicini. Prije 10 godina dobila sam nagradu koja je prototip Nobelove nagrade u Švedskoj i koja se daje studentima”, rekla je i dodala kako je proglašena humanistom godine za projekat koji je doprinosio promociji kulture u biznisu.

No do ovakvih rezultata nije se moglo doći preko noći. Sana je uvijek puno radila na sebi, a još kao dijete je nastojala da na raspustima bude aktivna i s nekim smislenim angažmanom.

“Veoma sam radoznala i imam sreću da sam sticajem okolnosti, pod utjecajem svoje porodice, dobrih škola koje sam pohađala, okruženja u kojim sam se nalazila mogla usmjeriti tu energiju i entuzijazam u pravom smjeru. Rad za mene nije opterećenje, nego predstavlja nešto što je između ostalog i svrha života. Rad doživljavam kao inspirirajući faktor”, rekla je.

A osim što je suosnivačica i direktorica kompanije Sigrid Therapeutics, Sanina velika ljubav je poezija pa je čak pohađala kurseve iz literature na Cambridge univerzitetu.”U našem domu se uvijek puno čitalo i analiziralo. Odrasla sam uz Dostojevskog, Tolstoja, engleske klasičare, naše pisce Mešu Selimovića, Abdulaha Sidrana itd. Volim čitati, to me odmara. Volim umjetnost, volim igru svjetlosti u slikama našeg slikara, grafičara Safeta Zeca i portrete Ismeta Mujezinovića”, kazala je.

Osim toga, kazala je da se trudi da sve svoje slobodno vrijeme koristi na putovanja jer je vezana za prirodu, kampovanje, planine, šumu i neobrađenu zemlju.

“Jedan važan segment u mom životu je šetnja. Volim puno pješačiti. Najbolje razmišljam kad šetam. Svaki dan kad sam u Štokholmu ja šetam do posla i nazad kući. U prosjeku svaki dan šetam od osam do deset kilometara”, kazala je Sana Alajmović na kraju našeg razgovora.

S.H.P.

Related posts

Meksiko: Sjećanje na Srebrenicu

Editor

Saopćenje IGK povodom sramne i anticivilizacijske uvrede civilnih žrtava Prijedora od strane zastupnika NS entiteta RS Milana Tubina

Carina Hrvatske: Od 1. januara u EU samo sa dvije kutije cigareta u džepu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment