BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne)leti 31/205: „USVOJENI“ UNUK

U objavi 22/205 „Mladić koji trči gore-dolje“, između ostalog je išlo: „…A tek 450 km t/r Zagreb-Udbine do posla moga “usvojenog“ unuka Šahbaza Avdića-autom. Utreniran. Godinama tako i uspješno drži pod kontrolom „direktorski“ stomak. „Taman“ i poduže ko je „stručno“ rekao…“.
Ova kolumna je dobacila (i) do Kristiansanda u Norveškoj pa je valjalo zapeti Davoru Miliću oko prevoda. Zakomplikovao „usvojeni unuk“ i Davorovo pitanje ko je u stvari stariji…?
Odgovor je na fotosu snimljenom prije desetak godina u Zadru na čuvenim „Morskim orguljama“. Nedugo potom, kada su se bijele razmahale (i) u mojoj kosi, Sabe će u sali: „Od sada ti si moj d(j)eda..!“ Ostalo je već ušlo u priču: o poklonjenom norveškom ribarskom štapu, kasnije ona izrežirana prva upecana riba, a videoklip na zadarskom mostu čuva kao suho zlato. Kao i TV insert kada Avdibeg Fidahić govori kako je nadmudrio majora i okupao se u moru za vrijeme tamnovanja na Golom otoku. Nabralo se najnovijeg i sve vezano oko priprema za TV serijal „Šala i zbilja kokuznih vremena“…
Svake godine, na izmaku ljeta, obavezno valja posjetiti (i) nestašnog „unuka“. Dobar je to momak i „djed“ je ponosan kako brodi u susjednoj zemlji.
P.S.
Putovanje busom do Zagreba krenulo je s više neprijatnosti. Nekoliko (ne)potrebno dugih pauza do Orašja, a najtužnije što je na granici zbog banalne greške skinut momak koji je „pošao u svijet“. I, pošteno je reći: ugodno je bilo voziti se autoputem do mora-nigdje papirića i neke druge ružnoće, s urijetkim bilbordima savršeno uklopljenih u lijepe krajolike.
_______
(Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira su nastavak serijala Pod uzgred budi rečeno koji je završen kolumnom 205. Paralelno prenose Fb-grupa BIH DIJASPORA INFODESK i s danom zakašnjenja portal BHDINFODESK, a 40 šalje na mejl adrese).
Piše: Sead Hambiralović 

Related posts

NEW YORK: ČLANOVI BANA SASTALI SE SA AMBASADOROM BIH U UN-u Nj.E. SVENOM ALKALAJOM I KONZULOM CG AMEROM CIKOTIĆEM

Editor

Čak 38 posto stanovništva Bosne i Hercegovine živi u dijaspori

BHD Info Desk Administrator

DOČEK NOVE GODINE U VELIKOJ BRITANIJI

Leave a Comment