BiH dijaspora Najčitanije

Nakon pola vijeka čekanja muslimani u Sloveniji uskoro će dobiti svoju prvu džamiju

Kako piše slovenski 24ur.com, trenutno je još uvijek u fazi kupovine opreme, a molitve u džamiji vjerovatno će početi nakon Nove godine.

Džamija, odnosno Islamski vjerski i kulturni centar u Parmovoj ulici u Ljubljani, dobila je danas važeću dozvolu, i to nakon skoro 50 godina od prvih inicijativa za izgradnju džamije, potvrdio je za 24ur.com sekretar Islamske zajednice Nevzet Porić.

Do kraja godine planiran je završetak građevinskih radova, a do kraja februara iduće godine očekuje se kupovina kompletne unutrašnje opreme.

Veliko otvorenje džamije planirano je nakon ramazana iduće godine, koji bi trebao završiti krajem maja 2020. godine.

Ljubljansku džamiju projektovala je arhitektonska firma Bevk Perovic Architects. Baza ove vjerske građevine je kocka visoka 24 metra s munarom visokom 40 metara. Uz molitveni prostor, kompletan centar će sadržavati i obrednu umivaonicu te obrazovni, administrativni i stambeni objekat.

Prve ideje za izgradnju džamije u Ljubljani datiraju iz 1969. godine i od tada se govorilo o nekoliko različitih lokacija na kojima bi mogla biti izgrađena. Islamska zajednica kupila je zemlju u Parmovoj ulici u decembru 2008. godine, ali nedostatak finansija usporio je projekt. Kamen temeljac tako je položen tek u septembru 2013. godine.

U početku je procijenjena izgradnja koštala 22 miliona eura, od čega je 15 miliona eura uložila država Katar. U 2018. godini Islamska zajednica prikupila je gotovo 11 miliona eura novih sredstava za dovršetak investicije.

Muftija Nedžad Grabus i njegov tim uspjeli su uvjeriti katarske vlasti da doprinesu sa još 10,8 miliona eura, pored već doniranih 15 miliona eura za završetak prve faze izgradnje. Sada se vrijednost cjelokupne investicije sa izgradnjom i potrebnom opremom procjenjuje na 35 miliona eura.

BHDINFODESK

Related posts

MAGAZIN SAVEZA BANJALUČANA U ŠVEDSKOJ: Šeher Banja Luka – Broj 70.

Editor

Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović

Editor

AUBHA – Australija: Konfuzna pravila CIK za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment