BiH dijaspora Izbor urednika

London: Bosanskohercegovački matematičar, prof. dr. Mahir Hadžić, dobitnik svjetskog priznanja – Adamsove nagrade

banner

Bosanskohercegovački matematičar, sa londonskom adresom, prof. dr. Mahir Hadžić, ovogodišnji je dobitnik prestižne Adamsove nagrade (The Adams Prize) koja se više od 150 godina dodjeljuje nekom od matematičara baziranim u Ujedinjenom Kraljestvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, za vrhunska postignuća u matematičkim naukama.

Ime dr. Mahira Hadžića, tako se našlo među imenima najpoznatijih svjetskih matematičara i fizičara – dobitnika Adamsove nagrade – među kojima su James Clerk Maxwell, William Hodge, Subrahmanyan Chandrasekhar, Mohammad Abdus Salam, Stephen Hawking, Roger Penrose i mnogi drugi poznati svjetski naučnici koji su nagradu dobili u vrijeme dok su bili predavači na britanskim univerzitetima.

Adamsovu nagradu Hadžić je, kako stoji na oficijelnoj stranici Univerziteta u Kembridžu, a  koji dodjeljuje nagradu, dobio za svoja postignuća iz oblasti parcijalnih diferencijalnih jednačina.

„Naravno da sam obradovan ovom nagradom. Ovo je velika čast, ali ujedno i potvrda mog dosadašnjeg bavljenja istrazivačkim radom.

Inače, naučne oblasti kojima se bavim su matematička analiza, matematička fizika i diferencijalne jednačine. Moj fokus u zadnjih par godina je rigorozno matematičko razumijevanje dinamke fluida, posebno u kontekstu samogravitirajućih objekata, kao sto su primjerice zvijezde i galaksije.

Svakako, ovo je priznanje i univerzitetu na kome radim, jer je uz mene, ove godine, nagradu dobio i još jedan moj kolega sa University College London (UCL) Jeffrey Galkowski“, kazao nam je Hadžić, neposredno nakon što je vijest o nagradi javno objavljena na stranici Univerziteta Kembridž.

Hadžić je, sudeći po spisku dobitnika Adamsove nagrade prvi matematičar s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio ovo visoko naučno priznanje.

Na pitanje da li, kao  profesor na jednom od poznatih svjetskih univerziteta, ima kontakata sa svojim kolegama u BiH, Hadžić odgovara da „svakako ima“ i da je obradovan svakim pozivom za učešće na konferencijama i kongresima, kao i raznim drugim predavanjima u zemlji u kojoj je rođen.

Imam saradnju i jako dobre odnose s mojim kolegama na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli. Nažalost, pandemija je otežala naše naučne kontakte, ali nadam se da ću, čim se nađem u Tuzli s kolegom dr. Vedadom Pašićem i ostalim moći doprinijeti kako popularizaciji prirodnih nauka tako i obrazovanju domaćih stručnjaka.

Kao neko ko potiče iz BiH, ko je tamo odrastao i ko je svakim damarom vezan za svoje korijene, volio bih da, osim na univerzitetu, i u malim sredinama budem jedan od promotora bavljenja matematikom i prirodnim naukama.

 Prisustvo talenta u BiH nije sporno, ali je samo po sebi nedovoljno i stoga ne treba gubiti vrijeme razmišljajući o tome „da li smo talentirani“.

Talent je zapravo mali postotak na ljestvici uspjeha svakog ozbiljnog naučnika. Predanost, motivacija, strpljenje, i puno rada igraju ključnu ulogu, i baš kao u svakoj profesiji, prirodno,  prate proces (naučnog) sazrijevanja.

Uspjesi su,  uz sve to,  proizvod sistemskog ulaganja u razvoj nauke i novih tehnologija – svaka uložena marka se vremenom višestruko vraća“ poručuje Hadžić.

Mahir Hadžić rođen je u Zvorniku, odakle je kao devetogodišnjak, sa svojim roditeljima i bratom, protjeran u aprilu 1992. godine.

Progon ga je odveo u Split, gdje se kao osnovac, skupa sa svojim dvije godine starijim bratom Tarikom, počeo zanimati za matematiku.

Nekoliko godina i on i brat mu, iako izbjeglice, u kategorijama za osnovce, bili su prvaci Hrvatske u matematici.

U vrijeme dok su pohađali gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli i on i brat Tarik, danas doktor informacionih tehnologija, sa Svjetskih matematičkih olimpijada u BiH su donijeli nekoliko medalja, među kojima i dvije srebrene medalje.

Mahir Hadžić dodiplomski studij matematike, a potom i master, završio je na Univerzitetu u Beču, nakon čega je doktorat iz matematike odbranio na Brown univerzitetu u SAD-u.

Tri godine bio je postdoktorant na čuvenom MIT –u u Bostonu, nakon čega se vraća u Evropu na poziciju predavača na Kings Koledžu u Londonu (King’s College London).

Nedavno je promoviran u redovnog profesora  Univerzitetskog Koledža u Londonu (University College London).

Inače, njegovi naučni radovi iz matematike objavljivani su u najprestižnijim svjetskim matematičkim žurnalima.

Oženjen je s dr. Saman Fatima Khaled s kojom ima dvoje djece. 

(Preporod.info)

Related posts

Sarajlija dr. Milomir Ninković: Jedan od najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga na svijetu postao predsjednik Evropske asocijacije plastičnih hirurga

BHD Info Desk Administrator

Washington DC: Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike uskoro kupuje vlastite prostorije

BiH studenti ambasadorici Mlinarević: Posmatramo vas kao našu mamu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment