Društvo

Zagrebačka firma prevarila Zeničane: Bosanci otišli u Njemačku da zarade, a vratili se gladni i žedni

z Ambasade BiH u Hrvatskoj su nam rekli da stopiramo kući, a vratili smo se jer smo naišli na dobrog vozača autobusa, kaže Muračević

– Otišli smo da zaradimo, da dostojno prehranimo porodice, ali u Njemačkoj smo bili i gladni i žedni. U Bosnu se vraćamo prevareni, bez marke – ispričali su za „Dnevni avaz“ Zeničani Muamer Muračević i Delmin Omeragić.

Firma „Power Montaža“ iz Zagreba poslala ih je na rad u „obećanu zemlju“. Radili su mjesec i po i za svoj posao nisu plaćeni.

Na ivici propasti

Kako kažu Muračević i Omeragić, ostali su im dužni po 2.000 eura.

– Imamo još kolega koji su isto zaglavili ovako, ostali su im dužni više od 1.500 eura. Oko petnaestak ljudi je „izvisilo“ i dovedeni su na ivicu propasti iako su pošteno radili svoj posao. Ko zna koliko su naših građana na ovaj način prevarili – rekao je Muračević.

Kad su htjeli da se vrate u Zenicu naišli su na još veće probleme. Nisu imali ni za kartu nazad, pa su, kako kažu, ostali očajni i iscrpljeni u tuđoj zemlji.

Kontaktirali su nekoliko puta vlasnika firme, ali jedinu informaciju koju su dobili jeste da je vlasnik, navodno, umro.

– To nam je rekao njegov sin, kao i da on nema veze s firmom, iako u Privrednom registru Hrvatske, sin stoji, pored oca vlasnika, kao jedini zastupnik. Rekli smo mu da nemamo novca da se vratimo. Više nam se nije javljao na pozive – rekao je Muračević.

Posudili su novac od jednog čovjeka iz Mrkonjić-Grada kojeg su upoznali u Njemačkoj kako bi kupili karte do Zagreba. Ni tu nije kraj njihovim mukama. Ponovo su se razočarali u Ambasadi BiH u Hrvatskoj kojoj su se obratili za pomoć.

Bez pomoći

– Ispričali smo šta nam se desilo, rekli da smo gladni i da nemamo novca da se vratimo u BiH. Rekli su nam da da nam ne mogu pomoći i rekli da: „Pokušajte stopirati do Zenice“ – ispričao je Muračević, dodavši da su naišli na dobrog vozača koji im je dao karte na povjerenje.

Kontaktirali smo i Ambasadu BiH u Hrvatskoj, no još uvijek nismo dobili odgovor. Kako nam je rečeno, provjerit će s otpravnikom poslova šta se tačno desilo i poslati Ministarstvu vanjskih poslova.

Ema Maslo

BHDINFODESK

Related posts

Par iz BiH prevazišao “razlike” i vjenčao se

Bijeli golub ponovo (ne)leti 17/205: BOSNA (NI)JE „TAMNI VILAJET“?!

CIK BiH: Promjena biračke opcije za raseljene osobe

Editor

Leave a Comment