BiH dijaspora Najčitanije

Christopher Gabriel dobio državljanstvo: Sa bh. pasošem ću s ponosom putovati širom svijeta

banner

U trenutku kada mnogi Bosanci i Hercegovci napuštaju domovinu i uzimaju državljanstva drugih zemalja, australski biznismen Christopher Gabriel postao je, kako kaže, vlasnik bh. pasoša, sa kojim će ponosno putovati širom svijeta.

Ovaj uspješni poslovni čovjek, koji važi za jednog od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu u sektoru telekomunikacija, u braku je s uspješnom Bosankom i ambasadoricom dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu Đemilom Talić-Gabriel. Gabriel je prije nekoliko dana preuzeo dokumente sa grbom BiH.

– Sada sam postao Bosanac i Hercegovac. Dokumente sam izvadio u Sarajevu, tako da sam Bosanac, a pošto većinu vremena provodimo u Neumu, gdje imamo dvije vile, onda sam i Hercegovac. Naravno, za sve je glavni krivac moja supruga Đemila. Uvjerio sam se u legendu koja kaže „Ko se jednom napije vode sa Baščaršije, nikad više iz Sarajeva taj otići ne umije“ – kaže Gabriel koji ističe da nije zaboravio svoju Australiju, jer šta je čovjek koji se odrekne domovine.

On je bio i direktor aviokompanije FlyBosnia, a krajem juna ove godine prestao je obnašati ovu dužnost.

– To je za mene završena priča. Ja sam poslovan čovjek i sada imam druge prioritete u životu. Kada su u pitanju ulaganja u BiH, primaran cilj je IT sektor koji pruža velike mogućnosti. BiH ima u tom segmentu talentovane i obrazovane ljude, i taj potencijal treba iskoristiti. Naravno, supruga će nastaviti da se bavi ulaganjem u nekretnine, ali i širenjem lanca salona ljepote u cijeloj BiH. Za kratko vrijeme njen salon „Allure“ u Sarajevu je postao jedan od najboljih, i sada razmišlja o  širenju posla. Nakon Sarajeva na red su došli Mostar i Banja Luka – otkriva novopečeni državljanin BiH.

Čovjek koji je radio na čak pet kontinenata ističe da se u bosanskohercegovačke ljepote zaljubio na prvi pogled.

– Pogledajte samo ovo zelenilo i planine oko Sarajeva. To je veliki turistički potencijal, koji, nažalost, nije iskorišten na pravi način. Kada krenem iz Sarajeva u Neum svaki put nanovo se divim prirodnom bogatstvu. Vjerujem da će ono u budućnosti biti iskorišteno mnogo bolje – zaključuje Gabriel.

BHDINFODESK

Related posts

Čikago: Velika pobjeda istine i pravde

Copo Sejo

“KLUB 100-PLUS” pisao ministru Milošu Lučiću: Zahtjevi bh.dijaspore još na čekanju!

BHD Info Desk Administrator

Husagić: Vlast BiH šalje poruku dijaspori “šaljite novac, ali nam ne dolazite”

Editor

Leave a Comment