BiH dijaspora

Miris somuna stigao u Toronto

banner

Bračni partneri Sanja Topić-Zukanović i Alen Zukanović već dugo žive u Kanadi. Ovi poduzetnici porijeklom iz BiH još su 2001. godine osnovali kompaniju Incubator, koja se bavi grafičkim dizajnom i radi za klijente širom svijeta. Kako je vrijeme prolazilo, njih je sve više pogađala hronična egzilantska “bolest” – nostalgija.

Popunili prazninu

Iako Toronto nastanjuje ogromna zajednica naroda bivše Jugoslavije, najvećem kanadskom gradu, inače bogatom “uličnom hranom”, nedostajao je miris bosanskih somuna. Sanja i Alen su odlučili da ovu prazninu popune poslovnom idejom koja je trebala udovoljiti njihovoj nostalgiji, ali i zahtjevu balkanskih gurmana nastanjenih u ovoj zemlji.
– Mi otvaramo Somun Superstar, ne samo jer mislimo da će se Torontu svidjeti naša hrana, nego također jer i nama samima nedostaje svježe pečeni somun, kazao je Alen u najavi za otvaranje restorana.

Tako je nastala pekara/restoran Somun Superstar koja je otvorena 26. septembra, a o kojoj je prikazan i prilog na CBC-u, kanadskom nacionalnom javnom medijskom servisu. Tom prilikom Alen je kazao novinaru Sureshu Dossu, specijaliziranom za kuhinju, da “po pitanju hrane ništa nije toliko simbolično i lično za Bosance, posebno Sarajlije, kao što su somuni”. Restoran su otvorili u susjedstvu u kojem žive već 12 godina.

Prije nego su pokrenuli posao, Sanja i Alen su primijetili da se u Torontu ne mogu kupiti svježi somuni. Na tržištu su bili dostupni jedino zamrznuti, za koje bračno-poslovni dvojac kaže da su očajni.
– To ćemo promijeniti nudeći građanima Toronta šansu da zgrabe sendvič napravljen od somuna ispečenog na drvetu, koristeći tradicionalni recept iz naše domovine, kazali su oni prije otvaranja objekta.

Kako bi opipali tržište, Zukanovići su šest mjeseci predstavljali svoje proizvode u specijaliziranom restoranu Courage Foods. Kada su vidjeli da je velika potražnja za njihovim somunima, okuražili su se i osamostalili.

Autentičan proces

S jelovnikom čvrsto fokusiranim na četiri jedinstvena sendviča, Somun Superstar nudi ponešto za svako nepce, ljubitelje mesa, kao i vegetarijance. Ćevape također služe sa somunima, a moguće je kupiti i solo somune i ponijeti kući. Kako bi zadržali autentičnost procesa proizvodnje somuna, oni ih peku na drvima.

– Somun je eterično jastučast kada se friško izvadi iz pećnice, lako se kida i ostavlja blagi miris kvasca i dima – tako ove somune opisuje novinar Doss.
Sanja i Alen od otvaranja ne dižu ruke od posla, a pećnica je konstantno usijana.

H.D./MojaBiH

Related posts

Nakon pola vijeka: Austrijanac Wolfgang pronašao oca Ibrahima u Bužimu

NJEMAČKA: PET GODINA OD OSNIVANJA SAVEZA DOPUNSKIH ŠKOLA BIH

U nedelju svečano otvarenje Islamskog kulturnog centra Bošnjaka i džamije u Majncu

Editor

Leave a Comment