BiH dijaspora

Hrvata iz BiH protjeruju iz Hrvatske jer na Facebooku slavi Tita i Castra

banner

Predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak jer u svojim javnim istupima odobrava nasilne i izvaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u RH, te veliča određene povijesne ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja KD (kaznenih djela op. aut.) međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta. Obzirom na opisano, stojimo pri prosudbi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru tj. na društvenim mrežama mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira”, stoji u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se odbija produljenje privremenog boravka u Hrvatskoj državljaninu Bosne i Hercegovine, piše index.hr, prenosi Patria.

Državljanin BiH koji je zamolio za anonimnost (podaci poznati redakciji Indexa) već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen za pokojnu hrvatsku državljanku sa statusom braniteljice, i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, a danas je u izvanbračnoj zajednici s hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja SOA-e odlučila da više ne smije biti u Hrvatskoj.

“Da, simpatični su mi Tito, Mao, Che, Castro, i to sam pisao na Facebooku. Zbog toga više ne smijem živjeti u Hrvatskoj”, rekao nam je Riječanin koji uskoro mora otići iz Hrvatske iako je ovdje zaposlen i ima obitelj.

“Kad god sam na Facebooku pisao o Titu, Che Guevari, Baader-Meinhofu, Crvenim brigadama, jasno sam dao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili. Ja sam pacifist”, rekao je za Index.

Međutim, njegova tvrdnja da je pacifist nije bila dovoljna Ministarstvu unutarnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od desetljeća odobre produljenje boravka u Hrvatskoj.

O razlozima njegova protjerivanja iz Hrvatske iz Sigurnosno-obavještajne agencije nisu pojašnjavali.

“Izvješćujemo Vas da se sukladno članku 53. Zakona o strancima (dalje: Zakon), stranom državljaninu može produžiti privremeni boravak u Republici Hrvatskoj ukoliko, uz ostale uvjete iz istog članka Zakona, ne predstavlja opasnost za javni poredak, nacionalnu sigurnost ili javno zdravlje. Sukladno članku 5. Zakona, sigurnosnu provjeru za stranca u svrhu utvrđivanja razloga nacionalne sigurnosti provodi Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). SOA ne komentira konkretne slučajeve, ali Vam načelno možemo odgovoriti da veličanje terorističkih organizacija i njihovih pripadnika, bez obzira na njihova ideološka polazišta, kao i odobravanje nasilja predstavljaju opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske”, odgovorili su  iz SOA-e.

Related posts

Slovenija: Denis Avdić porijeklom iz Gračanice devet godina vodi popularnu emisiju jutarnjeg programa “Denis Avdić Show”

Norveška: Bosanskohercegovačka dijaspora u tri grada obilježila Dan bijelih traka

Editor

OVO UPOZORENJE SHVATITE OZBILJNO: Ne uvodi stranca u kuću, (za)platit ćeš

Leave a Comment