Sport

Čile: Hamza Turulja, viceprvak svijeta u karateu

banner

U 2019. toj se opet piše istorija sporta. Sa druge strane planete, stigla je vijest da je Bosna i Hercegovina dobila viceprvaka svijeta u karateu.

Hamza Turulja, u delegaciji Karate reprezentacije Bosne i Hercegovine, inače član Karate kluba Okinawa iz Sarajeva, ostvario je istorijski rezultat na Svjetskom prvenstvu u karateu koje se održava u Čileu od 23. do 28. oktobra 2019. godine.

Izgleda su individualni sportovi naša lokomotiva sportskih rezultata.

Godine odricanja, kontinuiran rad i beskompromisno zalaganje je formula koja daje rezultate.

Hamza je primjer svima nama. Sa skoro napunjenih 18 godina u kategoriji do 21 pomeo je konkurenciju i nažalost izgubio u velikom finalu od iskusnog protivnika iz Maroka.

Na putu do vice prvaka svijeta Hamza je pobijedio prvaka Indije, Mađarske, Španije, trostrukog prvaka Evrope iz Francuske, prvaka Kineskog Taipeia. To je bilo pet teških borbi, ali za Hamzine protivnike, su sigurno bile teže.

Hamza od svoje 7. godine ulaže u svoj razvoj, uči na porazima, skroman je u pobjedama, samo naprijed, to je njegov moto.

Redovnim treninzima, dobrim rezultatima osigurao je svoje mjesto u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, dobio priliku na Svjetskom prevenstvu i što je najvažnije, iskoristio u ključnom mometnu zasluženu šansu i ostvario istorijiski rezultat, za sebe, svoj klub, svoju zemlju porodicu, prijatelje i sve koji su ga na ovom putu podržavali.

Možda su u ovom trenutku najzadovoljniji njegovi treneri Asmer Šeta i Adnan Bešić iz njegovog matičnog karate kluba Okinawa koji su iz Hamze izvukli ono najbolje.

Također, Hamza je opravdao i podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i firme AtlantBH koji su osigurali potrebnu finansijsku podršku za odlazak na ovo veliko takmičenje.

Svoje zasluženo mjesto u Karate reprezentaciji Bosne i Hercegovine Hamza je također opravdao jedinom medaljom za Bosnu i Hercegovinu, srebrenom, ali svima nama zlata vrijednom.

BHDINFODESK

Related posts

Petev objavio spisak za utakmice sa Kazahstanom i Ukrajinom

Urednik BiH Info Desk

Sarajevo: BH Fanaticosi sastali se sa čelnicima NS/FS BiH

Editor

Teško stanje ženskog fudbala u Bosni i Hercegovini/ ŽNK Čelik vodi stalnu borbu za golo preživljavanje

Leave a Comment