Društvo

Zbog ratnih zločina: Interpol raspisao crvenu potjernicu za Slađanom Tasićem iz Višegrada

Pravosnažnom presudom Apelecionog odjeljenja Suda BiH, Momir Tasić je osuđen na 14 godina, a Petar Tasić na pet godina zatvora, dok je Mirko Tasić oslobođen optužbi za zločine počinjene u Višegradu.

Interpol je raspisao potjernicu za Slađanom Tasićem, osuđenim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Višegrad. Iz Državnog suda su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekli da je Sud u maju ove godine donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Tasićem.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je osuđeni Tasić državljanin BiH i Srbije, a prema službenoj internetskoj stranici Suda BiH, on je nedostupan pravosudnim organima.
Tasić se tereti da je u periodu od polovine maja do kraja augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad, kroz prisilne nestanke civila nesrpske nacionalnosti.

On je osuđen da je zločin počinio kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad, zajedno s još nekoliko pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS).
Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Tasić je osuđen da je – s još nekoliko pripadnika vojske i policije RS-a te s Momirom, Petrom i Mirkom Tasićem – 16. juna 1992. godine na području općine Višegrad učestvovao u prisilnom nestanku šest Bošnjaka.

U optužnici se navodi da su Tasić i ostali uhapsili Bošnjake te ih prisilno i pod prijetnjom odvezli u nepoznatom pravcu, i od tada se uhapšenima gubi svaki trag, a i danas se vode kao nestale osobe.

BHDINFODESK

 

 

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 27/205: OKRUGLO 90 (DEVEDESET)

Urednik BiH Info Desk

Isto kao i kod nas: Zbog dokazanog plagiranja oduzeta doktorska disertacija zastupniku Bundestaga

Editor

“Jer me se tiče” : Poziv na obilježavanje Medjunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru

Editor

Leave a Comment