Društvo

Bijeli golub ponovo (ne) leti 35/ 208: U HRAMU UMJETNOSTI SE (NE)PUŠI

banner

Trebalo bi da se ne puši u znamenitoj Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli. Istina i ranije je u foajeu bila „navika“, ali ovaj put može biti da je do mene što je toliko zasmetalo. Nakupilo od drame zbog magle i nemogućnosti slijetanja na Dubrave pa je avion preusmjeren za Beograd. A onda- zna se. Valjalo načekati autobuse i klaj klaj u gluho doba noći sa mučnom zvršnicom u zoru…

 

Iz iskustva, do golemog razloga, zimi se ne ide na ove prostore. Posebno zbog zagađenja zraka. Naravno da sam planirao pogledati retrospektivnu izložbu Mevludina Ekmečića i- „nagodio“ da ujedno odslušam koncert mlađahne Arine Behlilović. Nadao da ću sresti Zlatka Dukića, Vlatka Zimmera ili Begana Turbića. Ni jedno poznato lice u skoro dupkoj glavnoj sali još pod utiskom prizora kada sam s ulaza u Galeriju ugledao nekoliko posjetilaca koji su strastveno odbijali dimove.

 

Od Arinine violine nije moglo biti prikladnijeg zvuka u ovom prostoru duge istorije, gdje je nezaobilazno i Ekmekovo ime. I zato neka mi ne zamjere one četiri dame što sam im na kratkoj pauzi rekao da su mogle izaći vani i ispušiti svoje, a ne pored eksponata postavljene izložbe. A jesem/nisam u dobroj namjeri trebao reči i dvoma uposlenika. Pravdaju se da je „dozvoljeno“ u foajeu (?!). Svoji smo, pa im prijateljski ponešto- skoro zamolio. Ne ide da u ovom hramu umjetnosti, još s ulaza posjetioca dočekuje neugodan miris. Odatle se dim od cigareta „pakuje“ i nastavlja dokle sve dobaci.

 

Međunarodna galerija portreta je uvijek bila domačinska kuća i obično se nakon reprezentativnih programa priredi neko „posluženje“. Ovaj put je postavljeni „švedski sto“, s desna u foajeu, impresivno izgledao. Ali ne idu zajedeno hrana i smrad u zraku! Zato nakon završetka koncerta požurio da što prije odem…

________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK i portal BHDINFODESK, a mejlom šalje na 59 adresa.

 

 Piše: Sead Hambiralović   

      

 

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 66/ 205: ANDUZ ZAMIRISAO KOD PRIJATELJA…

BHD Info Desk Administrator

Odlazak iz BiH: Sve manje upisanih učenika, za pet godina 32.202 srednjoškolca manje

Dario Delibašić, sin legendarnog košarkaša Mirze Delibašića u Italiji osuđen na šest godina zbog trgovine drogom

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment