Najčitanije Sport

Prvo Svjetsko prvenstvo cazinske dijaspore u futsalu

banner

Grad Cazin ove godine prvi put organizuje Svjetsko prvenstvo cazinske dijaspore u futsalu, ova sportska manifestacija bit će održana 26/27. decembra u gradskoj sportskoj dvorani i na njoj će učešće uzeti osam futsal ekipa iz bosanskohercegovačke dijaspore. Informaciju više o ovom turniru, koji će zbog velikog interesa sigurno postati tradicionalan zatražili smo od jednog od koordinatora takmičenja za dijasporu i bivšeg fudbalera Envera Nuhanovića: “Ova ideja nije nova. Dosta dugo se o njoj u našim cazinskim “futsal” krugovima o njoj razmišljalo. Zahvaljujući agilnom gradskom rukovodstvu na čelu s gradonačelnikom Nerminom Ogreševićem i šefom Ureda za dijasporu Samirom Japićem Hamzom, ove godine bit će i realizovana. Naime, niz godina obično pred Novu godinu u Cazinu su se tradicionalno igrala revijalna utakmica između “domaćih” i “dijaspore” + 40 godina, i te utakmice su postale nukleus ove ideje jer se vidjelo da publika a i sportisti itekako podržavaju ovaj vid okupljanja bh. dijaspore.”

Enver Nuhanović

Nakon vjetra u leđa od strane rukovodstva Grada Cazina, ljubitelji malog fudbala su brzo zaključili da ovu ideju treba efikasno realizovati: “Stupio sam u kontakt sa svojim prijateljima u Sloveniji (Hamdija Hirkić), Austriji (Emir Macanović, Safet Dizdarević) Holandiji (Fikret Miskić), Lihtenštajnu (Malkan Bećirević), Švicarskoj (Bešir Vilić), Njemačkoj (Jusko Lulić) i svi su se potrudili da sastavimo listu učesnika. Tako da će na Prvom svjetskom prvenstvu cazinske dijaspore u futsalu učešće uzeti osam reprezentacija, Austrija, Slovenija, Lihtenštajn, Italija, Nizozemska, Švicarska, Njemačka i Turska. Nažalost, zbog odluke da se ograničimo na osam učesnika ove godine nije bilo mjesta na naše Cazinjane iz Hrvatske i Belgije. Naravno, na njih računamo iduće godine ” kaže Enver Nuhanović.

Da su se domaćini ozbiljno pripremili za doček cazinskih “hakera” iz dijaspore pokazuje i činjenica da su se u realizaciju projekta uključili sve sami stručni ljudi. Tako će sportski dio takmičenja, propozicije i plan turnira voditi predstavnici iz cazinske FUTSAL lige na čelu sa Enesom Enom Šabićem. Usto, gradska vlada je obezbijedila vrijedne pehare za najbolje učesnike, a naši fudbaleri iz dijaspore donirali su i dosta dresova koji će biti uručeni najboljim takmičarima.

Pripremio: Namik Alimajstorović/BHDINFODESK

Related posts

Amina Kajtaz oborila rekord Bosne i Hercegovine

Editor

Izbori u biH: Sa par klikova provjerite da li je sve u redu sa vašom prijavom

BHD Info Desk Administrator

Mostarka oborila rekord mitinga u Zagrebu star 48 godina

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment