Društvo

Koronavirus: Australija neće otvarati granice do iduće godine

banner

Jedan od primjera uspješnog suzbijanja epidemije korona virusa – Australija – najvjerovatnije neće otvarati granicu do 2021. godine, osim za pojedinačne slučajeve poput stranih studenata, najavili su iz ministarstva trgovine te zemlje.

Nizak broj slučajeva infekcije i smrtnih ishoda u ovoj mnogoljudnoj zemlji pripisuje se upravo brzom zatvaranju granice, zabrani međunarodnih putovanja i strogim pravilima društvenog distanciranja.

Za studente koji se vraćaju u Australiju, kao i sve koji planiraju duži ostanak, primijenit će se 14-dnevni karantin odmah po ulasku u zemlju – mjera koja se također smatra zaslužnom za mali broj slučajeva zaraze u zemlji.

Povratak stranih studenata ima ogromnu finansijsku vrijednost za tamošnje univerzitete koji su se suočili s velikim gubicima zbog zatvorene granice obzirom da je međunarodno obrazovanje u samom vrhu liste donosioca prihoda (26,14 milijarde dolara godišnje).

Australija je od početka pandemije zabilježila 7.300 slučajeva zaraze i 102 smrtna ishoda.

U srijedu je zabilježila najveći dnevni porast u zadnjih mjesec dana, većina slučajeva u državi Victoria, drugoj po naseljenosti. Tamo se u samo 24 sata pojavio 21 novi slučaj; od tog broja 15 osoba je doputovalo u zemlju i nalazi se u karantinu.

Related posts

Znanstveni tim Ivana Đikića pronašao ‘Ahilovu petu’ korone

Editor

Zbog “odliva mozgova” s Balkana godišnje nestane cijeli grad

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 66/ 205: ANDUZ ZAMIRISAO KOD PRIJATELJA…

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment