Društvo

GOSPODINE INZKO, ISPUNITE OBEĆANJE I DONESITE ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I HOLOKAUSTA

banner

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uputili su pismo Valentinu Inzku, Visokom predstavniku u BiH, da do 11. jula – 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv međunarodnog humanitarnog prava. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Poštovani,
Pored pandemije korona virusa, pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici su u punom obimu. Očekujemo i nadamo se da će pandemija do 11. jula biti iza nas, te da će dženaza i komemoracija biti održani bez većih smetnji.

Uvaženi gospodine Inzko,
Želimo još jednom da Vam se zahvalimo zbog Vaše brige o nama, što ste pokazali i u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a ističući sve probleme žrtva rata, od progona zločinaca, njihove glorifikacije do negiranje genocida. Od početka Vašeg mandata Vi vodite brigu o navedenom i izvještavate najviše instance, posebno kada je u pitanju negiranje genocida u Srebrenici.

Posebno podržavamo dio posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a gdje navodite: “Stalno negiranje genocida, kao i veličanje i sjećanje na ratne zločince i druge kontroverzne ličnosti, naglašavaju potrebu za zakonodavstvom na državnoj razini koja će se baviti tim pitanjima. Kao što je Evropska komisija napomenula u svom mišljenju o prijemu Bosne i Hercegovine u članstvo Evropske unije: „Revizionizam i negiranje genocida proturječe sa najosnovnijim evropskim vrijednostima.“”

Obraćamo se Vama sa nadom da ćete ispuniti obećanje dato 20. juna 2019. godine pred žrtvama i predstavnicima međunarodne zajednice na konferenciji: “Stop negiranju genocida i holokausta” kao i u Srebrenici 11. jula 2019. prilikom obilježavanja godišnjice genocida.

Poštovani gospodine Inzko,
Ne samo oči žrtava, nego cijelog civiliziranog svijeta su usmjerene prema Vama i OHR-u da donesete državni Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv međunarodnog humanitarnog prava. Znamo i vjerujemo da će to ujedno biti, ne samo historijska odluka koja će značiti prekretnicu u međunarodnom pravu, nego i najvažnija odluka Visokog predstavnika od trenutka uspostave OHR-a.

Upućujemo Vam izraze poštovanja i podrške, – piše u pismo koje su potpisali Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, i Mirat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.


Autor: Bošnjaci.Net

Related posts

Tuzlanka Nudžejma Huseinagić spojila što je naizgled nespojivo

Editor

Servis automobila: Zašto treba ići redovno, šta se najčešće mijenja

BHD Info Desk Administrator

Upozorenje turistima i dijaspori: U Sarajevu postavljeni znakovi koji upozoravaju na lopove i džeparoše

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment