BiH dijaspora

IGK: Peticija “Kluba 100 – Plus” poslana svim najvažnijim kanadskim političkim subjektima

banner

Kao dio svjetske koalicije za istinu i pravdu o genocidu u BiH pod nazivom “Klub 100 – Plus”, koja je 12. juna 2020., u ime žrtava agresije i genocida u BiH, Međunarodnom predstavniku u BiH Valentin Inzku uručila Peticiju kojom se traži nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je poslao navedenu Peticiju sa 8.372 potpisa iz 123 zemlje svijeta svim članovima Kanadskog parlamenta, Premijeru Kanade Justin Trudeau, Ministru vanjskih poslova François-Philippe i Generalnoj guvernerki Julie Payette. U pismu uz Peticiju IGK je od najvažnijih političkih predstavnika Kanade zatražio da Kanada kao članica Upravnog odbora za implemnetaciju mira u BiH podrži Peticiju, odnosno zahtijev da se nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Kanada je historijski opredjeljana u zaštiti međunarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, od kojih su najvažniji: međunarodno pravo se mora poštovati, presude sudskih instanci izvršavati, počinioci privoditi pravdi dok god su živi. Takvi stavovi uvode mir i pružaju garanciju da međunarodni odnosi ostaju zaštičeni civilizacijskim pravnim pravilima, a unutrašnje pravo u obavezi da goni počinioce ratnih zločina i zločina genocida i da se suprostai negiranju genocida.

Imajući u vidu zvaničan stav Kanade po pitanju genocida u BiH koji je potvrđen sa dvije rezolucije usvojene u Kanadskom parlamentu, Kanada ima političku, pravnu i moralnu obavezu podržati Peticiju i tako uticati da se u BiH krivično sankcioniše negiranje genocida.

U  uvjetima kada imamo ne samo negiranje genocida, nego i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti, ratnim zločinima i genocidom u BiH, kanadsko podržavanje Peticije je vrlo važno u kontekstu zabrane negiranja genocida i zabrane nastojanja da se promijeni narativ o agresivnom karakteru rata protiv BiH,  koji se vodi i u Kanadi od strane antibosanske koalicije.

Kanadsko podržavanje Peticije bio bio veliki doprinos u prilog zabrane negiranja genocida kao važne činjenice za bolju budućnost države BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Pod kojim uslovima stranci mogu ući u Bosnu i Hercegovinu

Urednik BiH Info Desk

Sarajka Alisa Bukva Džananović, umjetnica u Chicagu: Moj život je primjer da u svakom zlu ima dobrog

Editor

Od 02. jula 2020.‌ starta aviolinija Salzburg – Tuzla

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment