BiH dijaspora

IGK: Peticija “Kluba 100 – Plus” poslana svim najvažnijim kanadskim političkim subjektima

Kao dio svjetske koalicije za istinu i pravdu o genocidu u BiH pod nazivom “Klub 100 – Plus”, koja je 12. juna 2020., u ime žrtava agresije i genocida u BiH, Međunarodnom predstavniku u BiH Valentin Inzku uručila Peticiju kojom se traži nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je poslao navedenu Peticiju sa 8.372 potpisa iz 123 zemlje svijeta svim članovima Kanadskog parlamenta, Premijeru Kanade Justin Trudeau, Ministru vanjskih poslova François-Philippe i Generalnoj guvernerki Julie Payette. U pismu uz Peticiju IGK je od najvažnijih političkih predstavnika Kanade zatražio da Kanada kao članica Upravnog odbora za implemnetaciju mira u BiH podrži Peticiju, odnosno zahtijev da se nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Kanada je historijski opredjeljana u zaštiti međunarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, od kojih su najvažniji: međunarodno pravo se mora poštovati, presude sudskih instanci izvršavati, počinioci privoditi pravdi dok god su živi. Takvi stavovi uvode mir i pružaju garanciju da međunarodni odnosi ostaju zaštičeni civilizacijskim pravnim pravilima, a unutrašnje pravo u obavezi da goni počinioce ratnih zločina i zločina genocida i da se suprostai negiranju genocida.

Imajući u vidu zvaničan stav Kanade po pitanju genocida u BiH koji je potvrđen sa dvije rezolucije usvojene u Kanadskom parlamentu, Kanada ima političku, pravnu i moralnu obavezu podržati Peticiju i tako uticati da se u BiH krivično sankcioniše negiranje genocida.

U  uvjetima kada imamo ne samo negiranje genocida, nego i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti, ratnim zločinima i genocidom u BiH, kanadsko podržavanje Peticije je vrlo važno u kontekstu zabrane negiranja genocida i zabrane nastojanja da se promijeni narativ o agresivnom karakteru rata protiv BiH,  koji se vodi i u Kanadi od strane antibosanske koalicije.

Kanadsko podržavanje Peticije bio bio veliki doprinos u prilog zabrane negiranja genocida kao važne činjenice za bolju budućnost države BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Sarajka ukrasila naslovnicu američkog magazina

Editor

Poznata imena novih bh. Ambasadora

BHD Info Desk Administrator

Aktivnosti u Sjevernoj Americi na zaštiti mira u BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment