Kultura

Roman „Udarnikova kći“ promovisan u BiH i Danskoj

Roman književnika i novinara profesora Vezuva Bašića Baše iz Danske „Udarnikova kći“ promovisan je u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima i najvećim gradovima Danske. Roman opisuje ljubav dvoje mladih ljekara u Danskoj, u ovim sadašnjim vremenima. Njih dvoje očekuju sopstvenu prinovu, a ne znaju koliko su tijesno povezani sa Omladinskom radnom akcijom „Brčko-Banovići 1946. godine. Radnja romana prepletena je raznim uzbudljivim dešavanjima, a postaje tragična kada njih dvoje spoznaju da su djeca brata i sestre čiji su roditelji začeti na radnoj akciji izgradnji omladinske pruge Brčko-Banovići 1946. godine. Glavni lik Arif doživljava moždani udar kada je, na obilježavanju Bajrama u svom stanu ugledao djevojku svog unuka Damira, Sanju, sliku i priliku njene babe Anđelke brigadirke iz Subotice od prije oko 70 godina.

Knjiga je to koja se čita u jednom dahu, sa strašnim zapletom, a u suštini je posvećena ranjenoj Bosni i Hercegovini istakla je Nevzeta Rustemović koja je bila recenzent knjige. Pisana je najvećim dijelom u dijalogu vješto uvezanih likova knjige. Nastavak je ovo prethodnog Bašićevog romana „Rane na duši“ o porodici banovićkog rudara Arifa. Njihov težak put u izbjeglištvo kada je na rijeci Kupi, granici između Hrvatske i Slovenije majka Fadila porodila svoju snahu sa flašom vode i svojom čistom bluzom. Tada rođeni unuk Damir, postaje doktor u Danskoj i on je glavni lik romana „Udarnikova kći“.

Roman „Udarnikova kći je deseta knjiga ovog autora. Pored ova dva navedena romana napisao je i romane „Prazna duša Rahmanova“, „S obje strane Drine“, Knjige priča „ U predvorju smrti“ i „Priče iz Avnstrupa“, dvije knjige poezije „Izbjeglička soba“ i „Ne prestaje boljeti“ te dvije knjige poezije za djecu „Ždraka“ i „Malo gnijezdo za snove“. Sve knjige, osim knjiga dječije poezije opisuju tešku sudbinu izbjeglica i zasnovane su na istinitim pričama ljudi koje je autor susretao i o njima pisao. Zanimljivo je da je njegov roman „Prazna duša Rahmanova“ 2016. godine zvanično uvršten u katalog Državne biblioteke Kraljevine Danske (Statsbiblioteket) sa odabranim naslovima za nacionalne manjine u Danskoj.

F.Ć.

Vezuv Bašić BašoDjela autora

 

Related posts

KAŠIČICA: VESNIN 8- MARTOVSKI POKLON

Vrijedno priznanje: Njemački Grammy za Damira Imamovića

Urednik BiH Info Desk

RAZBIBRIGA ILI AHINJAK: Iz riznice starinskog bošnjačkog humora

Editor

Leave a Comment