BiH dijaspora

München: Večer sevdaha i folklora

banner

Članovi Bosanskog kulturno-umjetničko društva “Radost” Gauting (BKUD Radost Gauting e.V) su u Kulturnom centru Milbertshofen u Münchenuproteklog vikenda uspješno su organizovali koncert “Minhenu s ljubavlju, večer sevdaha i folklora”.

Cilj ovog kulturnog događaja kojem je prisustvovalo oko 200 posjetilaca bio je predstavljanje društva minhenskoj publici te promocija bosanskohercegovačke kulture, tradicije i običaja. Prisutna publika je imala priliku da u programu koji se sastojao iz sevdaha, folklora i glume uživa cijela dva sata. Najljepše bosanske sevdalinke izvodili su dragi gosti iz Slovenije Sandra Ponjević (vokal), Jasmina Ilić (vokal) i Lejla Horozović (vokal) uz muzičku pratnju Sajdina Horozovića(harmonika) i Armina Kahrića (gitara).

Program je počeo recitacijom pjesme “Der Asra” na njemačkom jeziku. U nastavku programa, ovu pjesmu koja je prevedena na bosanski jezik i postala sevdalinka “Kraj tanahna šadrvana” otpjevala je Sandra Ponjević. Nakon pozdravnih riječi koje su uputile moderatorice programa, sestre Aisa (njemački jezik) i Dina (bosanski jezik), uslijedila je sevdalinka “Tebi majko misli lete” u izvedbi Jasmine Ilić. I tako su se sevdalinke redale jedna na drugu tri bloka.

Između blokova sevdalinki nastupali su članovi folklorne i dramske sekcije. Folklorna sekcija koja broji 20 članova predstavila se sa dvije narodne igre: “Splet bošnjačkih igara” i “Igre iz okoline Sarajeva”. Koreografije za obje igre uradila je Mirsada Hasanić. Valja istaći da su članovi folklorne sekcije jako dobro odradili svoj zadatak. Veoma simpatičan detalj tokom prve koreografije bio kada je jedan od najmlađih članova Denis izrekao rečenicu “Da sam znao za ovo sijelo, obukao bih najljepše odijelo”.

Posebno zapažen nastup imali su članovi dramske sekcije Hana Hadžić i Elvedin Hasanić u šaljivom skeču “Meho i Emina”. Pred sam kraj programa svi članovi BKUD Radost došli su na binu i zajedno sa muzičarima odpjevali sevdalinku “Svuda se sunce rađa, lijepa svaka je zemlja”.

MojaBiH

Related posts

Emina Balić iz Velike Kladuše doktorirala u Irskoj i odmah dobila posao u Dublinu

Urednik BiH Info Desk

Peter Handke podstiče na novi genocid: Holokaust nije počeo u plinskim komorama, počeo je riječima

Imam Senad Agić: Organizovana dijaspora može činiti čuda

Editor

Leave a Comment