BiH dijaspora

Vjerski službenici u Njemačkoj će morati dokazati da govore njemački jezik

banner

Njemački kabinet je predstavio nacrt zakona prema kojem bi svećenici, odnosno vjerski službenici koji dolaze iz zemalja izvan Europske unije, trebali da dokažu svoje poznavanje njemačkog jezika da bi mogli boraviti i raditi u ovoj zemlji, prenosi Anadolu Agency.

Kritičari ovog prijedloga smatraju da bi takav zakon mogao dodatno pogoršati već postojeći manjak imama u Njemačkoj.

Iako bi se zakon primjenjivao na vjerske službenike iz svih religija, nacrt zakona koji je već potpisala njemačka vlada posebno se odnosi na muslimanske vjerske službenike.

“Očekujemo od stranih imama da govore njemački”, kazao je novinarima glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Nacrtom bi se izmijenili postojeći pravilnici o prebivalištu i radu, zahtijevajući od stranih vjerskih službenika da u roku od godinu dana od dolaska u Njemačku dokažu da razumiju dovoljno njemački jezik da bi mogli razgovarati o temama kao što su porodica, kupovina, posao i njihovo najbliže okruženje. Prije toga bio bi dovoljan dokaz osnovnog poznavanja njemačkog jezika.

U nacrtu se navodi da “iz vjerskih razloga svećenici često imaju utjecajnu ulogu u svojim zajednicama” zbog čega trebaju djelovati kao uzori drugima na način da potpomognu mirnu saradnju različitih kultura i religija, kao i uspješnu integraciju imigranata u Njemačkoj.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer izjavio je također da je znanje njemačkog jezika “neophodno za uspješnu integraciju u zemlji”.

Prema posljednjim podacima, u Njemačkoj postoji oko 2.000 džamija, pri čemu gotovo 90 posto imama dolazi iz drugih zemalja.

Related posts

Branko Tomić, novinar i publicist iz Norrköpinga: U početku sam bio šokiran blagim mjerama švedskih vlasti

Editor

U Njemačkoj uhapšen Adis Abaz iz BiH, zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine

Editor

Institut za istraživanje genocida Kanada pozdravlja odluku Saveznog suda u Kanadi da deportira Čedu Kljajića

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment