BiH dijaspora

Arnaut tražio podatke: Ambasadori troše novac građana i račun ne polažu nikome

banner

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, bivši ambasador u naše zemlje u Australiji,  Damir Arnaut zatražio je ranije ove godine od Ministarstva vanjskih poslova BiH dostavu finansijskih izvještaja za tri ambasade BiH po metodi slučajnog uzorka (Beč, Berlin i Bern), za šestomjesečni period oktobar 2018. – mart 2019, a s ciljem vršenja parlamentarnog nadzora nad troškovima diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH, kao i uloge MVP BiH u monitoringu svojih ispostava u inostranstvu.

Nakon obrade više od 1.000 stranica izvještaja od strane stručnih službenika, zaključeno je da su dostavljeni podaci poražavajući, saopćio je zastupnik Arnaut.

“Između ostalog, u sva tri slučaja, a posebno u Beču (ambasador Kozarić) i Berlinu (bivša ambasadorica Gudeljević), uz račune za reprezentaciju nisu dostavljani akti vezani za opravdanost troškova, iako eksplicitne instrukcije MVP BiH propisuju da ‘svaki račun za reprezentaciju treba da sadrži elemente opravdanosti poslovnog događaja u čiju svrhu je nastao trošak reprezentacije, potpis ovlaštenog lica i spisak gostiju, a kod organizacije prijema detaljan izvještaj'”.

Arnaut je stoga postavio dopunska pitanja MVP BiH zbog čega to Ministarstvo toleriše praksu po kojoj računi za reprezentaciju – i pored enormnih iznosa – od svih navedenih elemenata u pravilu sadrže samo potpis ovlaštenog lica, odnosno ambasadora.

Arnaut je također zatražio odgovor po kom osnovu je MVP BiH odobrio troškove reprezentacije ambasadora BiH u Beču koje je navedeni napravio u Sarajevu, van svog područja akreditacije, u iznosu od 370,13 KM, koji račun uključuje proizvode poput “kolačića u kajmaku”, “jagnjeću džigericu”, “šarenu dolmu“, “klepe“, “domaću trhanu“, ali ne sadrži “elemente opravdanosti“, kao ni “spisak gostiju”, kako to eksplicitno nalažu instrukcije MVP BiH? Također je postavljeno pitanje zašto je MVP BiH odobrio troškove oproštajnog prijema za ambasadoricu Gudeljević iako uz račun nije dostavljen “detaljan izvještaj”.

S obzirom na sve navedeno, Arnaut je od MVP BiH zatražio informacije koje će konkretne mjere poduzeti po ovim pitanjima, kao i detaljnu analizu prakse ovih, ali i svih drugih DKP BiH.

BHDINFODESK

Related posts

Split: Mimohod za žrtve genocida u Srebrenici, u more bačene ruže

Editor

Medicinska sestra o životu u Njemačkoj: Ovdje imam svoj mir i ne planiram se vratiti u BiH

Editor

Umjetnik Hektor Morić rodni Pariz želi zamijeniti Sarajevom

Leave a Comment