Kultura

Ayse Kulin, poznata turska književnica bosanskih korijena: Porijeklo njenog prezimena je iz doba Kulina bana

banner

-Kad sam dolazio na potpisivanje knjige poznate Turske autorice Ayse Kulin, rekao sam svojoj suprugi kako je možda ona potomak Bosanskog vladara iz 11. stoljeća, Kulina bana.

U početku govora, Ayse je prokomentarisala da misli da je porijeklo njenog prezimena iz doba Kulina bana.

Ispostavilo se da je moj sin Adam ponio kopiju moju knjige Istorija Bosne i Hercegovine, pa sam je potpisao i poklonio Ayse. Bila je presretna zbog toga, a kad sam joj pokazao poglavlje o Kulinu banu, rekla je da mnogo liči na njenog oca.

Objasnio sam joj da je Kulin bio originator dinastije Kulinića. Među njegovim mnogim dostignućima je i uspostavljanje suvereniteta Bosne, odnosi sa Zahumljem (Hercegovina), i ekonomski spas Raguse (danasnji Dubrovnik) kroz ugovor o trgovini poznat kao Povelja Kulina Bana.

Ne mogu izraziti koliko je važan bio ovaj razgovor za ovu nagrađivanu autoricu, koja je došla u Seattle povodom Turskog festivala. Ayse je napisala “Ružu Sarajeva”, priču o odlučnoj ženi smještenoj u ratnu Bosnu. Naziv se odnosi na ostatke granatiranja po ulicama i trotoarima Sarajeva, koji su tako nazvani zbog svog izgleda koji podsjeća na ruže. Ayse je također napisala i “Adi Aylin”, poznatu priču o utjecajnoj Turkinji koja je odlučna na uspjeh uprkos seriji nesreća i ličnih slabosti.

Bila mi je velika čast upoznati ovu autoricu bosanskih korijena čija se porodica odselila u Tursku prije mnogo generacija.

Ayse je prokomentarisala da kad je Bosna i Hercegovina data Austrougarskoj potpisom Berlinskog sporazuma, njen otac je ispraznio šaržer puške od bijesa na izdaju njegove domovine od strane Evropskih sila. Tokom govora je rekla da se Evropske snage nisu promijenile mnogo otad, jer su i masakre u Bosni tijekom rata nijemo posmatrali bez intervencije.

Veliko hvala Selmi Sadžak, bosanskoj omladini Seattlea, i Tursko-Američkoj kulturnoj asocijaciji Washingtona na organizaciji ovog programa.

Piše: Irfan Mirza, autor knjige ‘The hisory of Bosnia & Herzegovina’

Related posts

Podržana ideja o sarajevskom Jevrejskom groblju kao svjetskoj baštini UNESCO-a

Admin1

Šeher Banja Luka -Broj 54.

Urednik BiH Info Desk

Njemica Havu repa i na bosanskom jeziku

Editor

1 comment

AyЕџe Kulin Tutsak GГјneЕџ - KLGJ-USAID krijojnë “trupë artificiale” për dosjet në ... 01/09/2021 at 03:07

[…] Ayse Kulin, poznata turska književnica bosanskih … […]

Reply

Leave a Comment