Kultura Religija

Islamski kulturni centar u Gracu ispratio prvu generaciju mektebskih maturanata

U Islamskom kulturnom centru u Gracu su se svi uveliko obradovali septembru i dočekali ga  široko otvorenih vrata. Pored toga što su sve džematske aktivnosti nakon duže pauze opet  krenule svojim tokom, i naše mekteblije su uspješno počele svoju mektebsku godinu.  Zbog situacije koja nas je zadesila u periodu pandemije koronavirusa, gdje smo morali  cjelokupnu mektebsku nastavu, u periodu od marta do jula mjeseca, online održavati, naš mektebsko-muallimski tim je ovu mektebsku godinu dočekao sa velikom radošću i spreman  za nove pobjede.  

Naš džemat slovi kao jedan od najvećih džemata u dijaspori, a tome i svjedoči broj polaznika  mektebskog programa, koji je ove godine znatno veći u odnosu na prošlu godinu, sa preko  400 upisane djece, u dobi od 0-16 godina.  

Islamski kulturni centar u Grac/maturanti/Foto: ZDS

Ovu godinu smo, hvala Allahu, započeli sa 21 mektebskom grupom, koje vodi 21 osoba iz  muallimskog kadra.  

Pored mektebsko-muallimskog tima, vrijedno mektebu doprinose te učestvuju u realizaciji  nastave i naša grupa tinejdžera, koji muallimama uvijek stoje na raspolaganju i tako doprinose  kvaliteti i dobroj organizaciji nastave.  

Naš muallimski tim je ovu mektebsku godinu pored svih zaista bitnih događaja posebno  emotivno doživio, jer smo ovu godinu ispratili prvu generaciju svršenika mektebskog  programa. Njih 27 momaka i djevojaka zajedno sa svojim muallimom Fikret ef. Fazlićem,  koji ih je pratio zadnje četiri godine ovog mektebskog puta su ponos našeg džemata. Sretni  smo da smo mogli zajedno s njima proslaviti njihov završetak mekteba te uz prigodne  poklone i uručene zlatne medalje ispratiti ih u omladinsku grupu koja je bogatija za njih 27  koji će biti akobogda uzori budućim generacijama, te mladi ljudi koji će nositi breme našeg  džemata i doprinositi zajednici kao jednoj velikoj porodici.  

Njih 27 cvjetova mladosti su naša budućnost. Budućnost dijaspore, budućnost Islamskog  kulturnog centra.  

Mektebsko-muallimski tim im zajedno sa upravom džemata, te u ime svih džematlija čestita  završetak jedne faze njihovog mektebskog obrazovanja , i hairli početak omladinskog  programa. 

Koordinatorica za mektebsku nastavu,  

Zehira Dedić-Salkić

Related posts

Filozof Bernard-Henri Levy iz sarajevskog Narodnog pozorišta uputio jasnu poruku Evropi

Njemačka: Alen Hrbinić spot za pjesmu „Linija života“ snimao na prelijepom jezeru Chiemsee

Urednik BiH Info Desk

VELIKA ISPOVIJEST ZDRAVKA ČOLIĆA: Od igrača FK Željezničar do čovjeka kojem na binu lete ženski grudnjaci!

Editor

Leave a Comment