Društvo

Ratni načelnika SJB Pale Malko Koroman optužen za zločin protiv čovječnosti

banner

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Malke Koromana, rođenog 1957. godine u mjestu Podgrab, Pale.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada Vojske i policije Republike Srpske, kao i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okolnih mjesta, u svojstvu načelnika SJB Pale te zapovjednika policijskih snaga redovnog i rezervnog sastava, počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva ubistvima, nezakonitim zatočenjima, mučenjem i drugim nečovječnim djelima te time počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Koroman se tereti za zločine počinjene nad više desetina civila, nezakonito zatočenih u zgradi SJB Pale i obližnjoj fiskulturnoj sali, koji su zlostavljani, mučeni i premlaćivani, a od posljedica zlostavljanja i teških tjelesnih povreda, više osoba je preminulo iste noći ili narednog dana.

Optuženi se tereti da, u svojstvu zapovjednika SJB Pale, nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile te da je znao, odobravao, kao i osobno sudjelovao u počinjenim zločinima.

Optužen je i da je, zajedno s pripadnicima Vojske, organizirao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta, nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, prilikom kojeg je izvršeno paljenje i uništavanje kuća, kao i zarobljavanje većeg broja civila, nakon čega je odvojeno skoro 35 muškaraca, civila bošnjačke nacionalnosti, koji su prevezeni i nezakonito zatočeni u fiskulturnoj sali, gdje su mučeni, premlaćivani i zlostavljani.

Optuženi Malko Koroman tereti se za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

BHDINFODESK

Related posts

SIPA provjerava nabavku respiratora

BHD Info Desk Administrator

Najbogatiji Britanac Jim Ratcliffe potencijalni kupac FC Chelsea

Editor

Martina i zastava na pola koplja: Kad ljudskost nadvlada diplomatiju

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment