Društvo

Ratni načelnika SJB Pale Malko Koroman optužen za zločin protiv čovječnosti

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Malke Koromana, rođenog 1957. godine u mjestu Podgrab, Pale.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada Vojske i policije Republike Srpske, kao i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okolnih mjesta, u svojstvu načelnika SJB Pale te zapovjednika policijskih snaga redovnog i rezervnog sastava, počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva ubistvima, nezakonitim zatočenjima, mučenjem i drugim nečovječnim djelima te time počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Koroman se tereti za zločine počinjene nad više desetina civila, nezakonito zatočenih u zgradi SJB Pale i obližnjoj fiskulturnoj sali, koji su zlostavljani, mučeni i premlaćivani, a od posljedica zlostavljanja i teških tjelesnih povreda, više osoba je preminulo iste noći ili narednog dana.

Optuženi se tereti da, u svojstvu zapovjednika SJB Pale, nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile te da je znao, odobravao, kao i osobno sudjelovao u počinjenim zločinima.

Optužen je i da je, zajedno s pripadnicima Vojske, organizirao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta, nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, prilikom kojeg je izvršeno paljenje i uništavanje kuća, kao i zarobljavanje većeg broja civila, nakon čega je odvojeno skoro 35 muškaraca, civila bošnjačke nacionalnosti, koji su prevezeni i nezakonito zatočeni u fiskulturnoj sali, gdje su mučeni, premlaćivani i zlostavljani.

Optuženi Malko Koroman tereti se za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

BHDINFODESK

Related posts

“Štrajk vlasti”: Još jedan skeč iz “Top liste nadrealista” pretvorio se u stvarnost

Editor

Britanci našli zamjenu za Zrće? U Bugarskoj pivo plaćaju 8 kuna i zabavljaju se luđe

BHD Info Desk Administrator

Memorijalni centar Srebrenica otvorio vrata za posjetioce

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment