Društvo

“Jer me se tiče” : Poziv na obilježavanje Medjunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru

banner

I ove godine vas pozivamo da nam se pridružite u obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru, 31.maja. Protestnu šetnju glavnom prijedorskom ulicom organizujemo u cilju borbe protiv svih oblika diskriminacije i poricanja zločina. Svojim prisustvom u Prijedoru i nošenjem bijele trake oko ruke pružate podršku roditeljima 102 ubijene djece u njihovo pravednom zahtjevu da se u centru grada podigne spomenik ubijenoj djeci.

Dan bijelih traka se obilježava kao podsjećanje na 31.maj 1992.godine kada je stanovnistvo nesrpske nacionalnosti Prijedora bilo primorano da svoje kuće i stanove označe bijelim platnima a ukoliko izlaze na ulicu da na ruku moraju staviti bijele traku. Bijele trake su dokazana i sudski utvrđena činjenica u više predmeta vođenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i bile su dio kampanje progona nesrpskog stanovništva u opštini Prijedor.

Okupljanje je predviđeno u 13:00 h na početku glavne prijedorske ulice, u petak 31.maj 2019.godine. Povorka će se kretat mirno i dostojanstveno pješačkom zonom. Most na Bereku je jedan od prijedloga gradskim vlastima za memorijal ubijenoj djeci I tamo će učesnici moći da postave svoje bijele trake nakon okupljanja na glavnom gradskom trgu, prenosi Mojprijedor.com.

Obilježavanje Dana bijelih traka organizuje građanska inicijativa “Jer me se tiče” .

BHDINFODESK

Related posts

Pogledajte osnovne razlike u simptomima kronavirusa, prehlade i gripe

Editor

Varalice iz dijaspore: Da li je Istorijski projekat Srebrenica” zapravo „međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera?

BHD Info Desk Administrator

25. godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena 11. jula

Editor

1 comment

Leave a Comment