Društvo

(Video) Sabina Ćudić: Odmah zaustaviti ‘moderno ropstvo’ u Zavodu Pazarić

banner

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić kazala je da je ova press konferencija rezultat očaja. Ovom prilikom prikazala je snimke i fotografije iz Zavoda u Pazariću.

https://www.youtube.com/watch?v=MyYD8Jvq7ZY&feature=emb_title

“Podsjećam vas na stav Vlade FBiH prema kojem potrebe štićenika u Pazariću nisu ugrožene. Djeca bivaju vezana, mnoga od te djece budu vezana po 24 sati. Mnoga djeca imaju zdravstvene poteškoće. Određen broj djece prima lijekove koji su zabranjeni za djecu mlađu od 12 godina. Djeci vežu noge za namještaj, jer preko noći sa njima ostane jedna osoba, koja često nije stručna. Vlada FBiH krije i štiti ljude iz Nadzornog i Upravnog odbora”, naglasila je Ćudić.

Dodala je da neće stati sa ovom pričom.

“Zahtjevam da zlostavljanje djece prestane danas. Izraditi kodeks postupanja sa štićenicima. Imenovanje ljekarskog tima koji će ustanoviti nove dijagnoze, te uvesti nenajavljene kontrole. Zahtjevam smjenu Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda u Pazariću”, zaključila je Ćudić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima, vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su kod njih, zbog takvog tretmana, zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

– Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH, usljed nedostatka kvoruma, nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam da danas Parlament i javnost upoznam s dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Porezne uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci.

Neophodno je da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te da od nadležnog ministarstva traži razrješenje dužnosti članova UO-a i NO-a koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje. Danas ću u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka:

– Hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika Zavoda;

– Izrada kodeksa postupanja sa štićenicima;

– Redovne nenajavljene inspekcije;

– Izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja;

– Da Ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa Ministarstvom zdravstva, imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede.

Tražim da resorno ministarstvo 90 dana nakon  usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o provedenim mjerama – rekla je Ćudić.

BHDINFODESK

 

Related posts

Ambasada Velike Britanije u BiH: Vijeće za provedbu mira u potpunosti podržava institucije na državnom nivou

Editor

Kljukuša po receptu naših nana/baka

Editor

Iran: Oporavilo se 10.457 zaraženih koronavirusom, umrle 2.234 osobe

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment