Sport

Dušan Bajević najozbiljniji kandidat za selektora Zmajeva

banner

Proslavljeni bh. nogometni trener Dušan Bajević kandidat je za selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, saznaje N1.

Kako saznajemo, čelnici Nogometnog saveza BiH ponudili su Bajeviću mogućnost da vodi reprezentaciju u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvu 2020. sa mogućnošću produženja saradnje.

Bajević nije odgovorio potvrdno, ali nije ni definitivno odbio ponudu Saveza. Čini se da najtrofejniji bh. nogometni stručnjak očekuje rasplet vezano za druge kandidate među kojima je trenutno i Veljko Paunović, srbijanski stručnjak kojeg je Savez kontaktirao prije mjesec dana.

Ukoliko Bajević postane novi selektor, morao bi se odreći svoje aktuelne pozicije u NS BiH, člana Odbora za posredovanje i savjetovanje.

Bajević je rođen 10. decembra 1948. godine u Mostaru. Tokom igračke karijere u dva navrata je nosio dres Veleža i jednom atinskog AEK-a. U dresu reprezentacije SFR Jugoslavije nastupio je 37 puta i postigao 29 golova.

Trenerskim poslom počeo se baviti 1984. godine u rodnom gradu, odnosnu u Veležu, gdje je počeo igračku karijeru. Trenirao je još tri puta AEK, dva puta Olympiacos, PAOK, Crvenu zvezdu, Aris, Omoniju i Atromitos.

Zanimljivo, Kup Maršala Tita sa Veležom je osvojio i kao igrač i kao trener. U obje uloge je osvajao i prvenstvo Grčke, i to u više navrata. Dva puta je bio šampion tokom igračke karijere, a čak osam u trenerskoj, po četiri puta sa AEK-om i Olympiacosom. Kao trener ima i četiri pehara u Kupu Grčke, te dva u Superkupu, i jedan Kup kao igrač. Zanimljivo naslov šampiona Grčke osvojio je i kao direktor AEK-a. Tako je postao prvi čovjek u istoriji atinskog kluba koji je titulu osvojio kao igrač, trener i rukovodilac.

U najtežim trenucima za bh. fudbal, kada je Nogometnom savezu BiH prijetila suspenzija UEFA-e zajedno sa Ivicom Osimom, uključio se u proces normalizacije rada prihvativši da bude član Komiteta za normalizaciju.

Related posts

Ado Jahić 21-godišnji igrač sredine terena: Svoju fudbalsku sreću ubrzo ću potražiti u Evropi

Ermin Junuzović poznatiji kao Erko Jun je najpopularniji Bosanac na “Fejsbuku”

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci nepravedno izostavljena u medijima

Editor

Leave a Comment