Biznis

Aerodrom Sarajevo i FlyBosnia postigli su dogovor oko otplate duga

banner

Aerodrom Sarajevo i FlyBosnia postigli su dogovor oko otplate duga u iznosu većem od pola miliona eura, međutim, problemi između dvije strana ostaju

Generalni direktor Aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković rekao je: “Ako toliko preskoče jedno plaćanje tokom sedmice, automatski ćemo započeti postupak raskida ugovora“, javlja EX-YU Aviationa News.

S druge strane, iz FlyBosnije napominje da su takse Aerodroma Sarajevo i dalje visoke.

“U Mostaru ili Tuzli aerodromske takse ukupno iznose pet eura, dok u Sarajevu iznose trideset eura. Stoga Aerodrom Sarajevo ne pomaže da nas potakne u razvoju naše mreže, zbog čega gledamo na širenje poslovanja sa aerodroma u Tuzli i Mostaru “, rekao je izvršni direktor FlyBosnia, Tarik Bilalbegović.

U posljednjih nekoliko mjeseci FlyBosnia se suočila s brojnim problemima. Uz gomilanje duga prema sarajevskoj zračnoj luci, aviokompanija je jedan od svoja dva aviona Airbus A319 vratila najmodavcu AerCap i otpustila gotovo polovinu svoje radne snage.

“Mi smo start-up firma. Kao takva, normalno je da ćemo u početku doživjeti neke probleme”, napomenuo je Bilalbegović.

Bilo je i poteškoća u odnosima sa zaposlenicima. Kompanija je saopćila da probleme novinari preuveličavaju.

Nadalje, dodao je da je smanjivanje flote i otpuštanje nekih zaposlenika standardni postupak u avio industriji tokom mirnijih zimskih mjeseci. FlyBosnia će iznajmiti dva aviona A319 u aprilu 2020, što će omogućiti uvođenje novih linija.

“Otvaramo liniju za Pariz 1. marta a ubrzo nakon toga za Milano i Barcelonu a vjerovano za Moskvu od jula 2020”, rekao je director kompanije.

U narednom period će imati seriju čarter letova iz Mostara do Italije i Irske. Trenutno održava redovne letove za London, Rim I Rijad.

Vlasnik kompanije je, podsjetimo, saudijska Al Shiddi Grupa.

BHDINFODESK

 

Related posts

U Bosnu i Hercegovinu protekle godine najviše investirale Hrvatska i Srbija

Urednik BiH Info Desk

NOVA INVESTICIJA BRITANSKOG MILIJARDERA: Otvoren novoizgrađeni objekat u Tuzli

Editor

Agencija za javne nabavke BiH: “Srebrna malina“ nije uopšte ni registrovana u sistemu javnih nabavki

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment