Biznis

Saarbrücken: Radni sastanak Privrednih komora TK i Saarlanda

banner

U petak, 29. novembra 2019. godine, u Sarbrikenu (Saarbrücken), glavnom gradu njemačke savezne pokrajine Saarland održan je sastanak predstavnika Privredne komore Tuzlanskog kantona i IHK Saarland (Industrijska i trgovinska komora Saarland).

Glavna tema sastanka koji je održan u prostorijama IHK Saarland bila je mogućnost saradnje između Tuzlanskog kantona i ove njemačke pokrajine. Ispred domaćina Nijemaca, sastanku su prisustvovali i o privrednim potencijalima SR Njemačke i Saarlanda i mogućnostima saradnje sa BiH govorili, i: David Parkmann, predstavnik Privredne komore SR Njemačke u BiH, Oliver Groll i Daniel Gessner (IHK Saarland), Thomas Schuck (SHS Strukturholding Saar GmbH – Aerodrom Sarbriken), (Michael Hartz (SHS Foundation), Vedrana Sokolić (Saaris), Urlich Höfer i uspješni biznismeni iz BiH u Saarlandu, Azim Adi Čaušević, koordinator Fondacije SHS Tuzla, Mirsad Puzić (Die Kartoffel), Haris Pečenković (Trucktec), Esad Puzić, Ahmed Osmanović i predsjednik Udruženja građana BiH sa područja Općine Živinice „Most Živinice“ Haris Halilović.

elegaciju Tuzlanskog kantona predvodili su: Edina Kurtić (Privredna komora TK), Kasim Selimović (Piemonte) i Ramiz Karić (Herceg). Nakon odlične video prezentacije privrednih potencijala Tuzlanskog kantona koji je predstavila Edina Kurtić, prisutni su sa velikom pažnjom pogledali i film o privredi Tuzlanskog kantona. Privrednici, Selimović i Kurtić su, nakon predstavljanja svojih kompanija iznijeli konkretne prijedloge moguće saradnje i ulaganja u privredu Tuzlanskog kantona. Konkretni su bili i predstavnici njemačke kompanije Trucktec koji su iskazali potrebu sa saradnjom u oblasti auto-industrije.

Nakon obraćnja i prezentacija uslijedili su bilateralni razgovori predstavnika bh. i njemačkih kompanija. Većina učesnika u tim razgovorima, posebno u razgovorima sa direktorom aerodroma u Sarbrikenu, gospodinom Thomasom Schuckom, isticala je potrebu uspostavljanja direktne avio linije Tuzla-Sarbriken koja bi znatno poboljšala mogućnosti privredne saradnje, posebno u oblasti turizma.

Domaćin susreta privrednika Tuzlanskog kantona i Saarlanda bila je IHK Saarland (Industrijska i trgovinska komora Saarland) i Fondacija SHS. Inicijatori uspostavljanja saradnje između Saarlanda i Tuzlanskog kantona su uspješni Bosanci u Saarlandu, članovi SHS – Foundation Saarland – Tuzla, među kojima treba posebno istaći Azima Adija Čauševića, Mirsada Puzića i Esada Puzića.

H.H.

Related posts

U BiH u novembru više od 200 hiljada noćenja turista, najduže boravili Iranci, Egipćani, Finci…

BHD Info Desk Administrator

Prezadovoljni zaradom: Sejdo i Meho godišnje ošišaju 7.000 ovaca

Urednik BiH Info Desk

Evropska farma u srcu BiH: Lactalisu isporučuju pola miliona litara mlijeka

Editor

Leave a Comment