Moj stav

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija: Član SNSD-a, ministar, načelnik, osuđenik!

banner

Zoran Tegeltija, političar iz SNSD-a danas je imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet. Magistrirao je sa 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008.

Živi u Mrkonjić Gradu sa suprugom Dušankom, s kojom ima dvije kćerke – Jelenu i Ivanu.
Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine. Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Mrkonjić Grad.

Prije nego je počeo obnašati političke funkcije, Tegeltija je bio na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS.

Tegeltija je 2000. godine izabran za odbornika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS. Nakon dvije godine je opet bio kandidat za isto mjesto, ali je 3.054 glasova bilo malo za novi mandat.

Za načelnika Mrkonjić Grada je prvi put izabran 2004. godine, a četiri godine kasnije je opet osvojio novi mandat. Krajem 2010. godine odgovara na poziv mandatara Vlade RS Aleksandra Džombića, i postaje entitetski ministar finansija. Mandat obnavlja 2013. godine, u vladi koju vodi Željka Cvijanović.

Na opštim izborima 2014. godine je bio kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Osvojio je mandat ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra finansija RS-a, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini RS.

Tegeltija je u imovinskom kartonu iz 2014. godine napisao da od imovine posjeduje samo automobil Audi A6 iz 2005. godine, vrijedan 15.000 KM. Njegova supruga Dušanka ima stan od 89 kvadrata, a zajedno su uštedjeli 15.600 eura.

Dušanka i Zoran su kreditno zaduženi po 50.000 KM, koje moraju vratiti do 2018., odnosno 2022. godine.

Tokom 2013. godine su svaki mjesec zarađivali oko 10.100 KM. Tegeltija je odbio za CIN govoriti o svojim prihodima, imovini i karijeri, uz obrazloženje da je riječ o privatnim podacima.
Tegeltija iza sebe ima presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci prema kojoj je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

Naime, Tegeltija je kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme „Kondor-šped“ iz Novog Grada tako što je mimo ovlaštenja sačinio akt u formi obavještenja kojim je obavijestio carinarnice na području RS-a da se privremeno obustavlja rad ovog preduzeća, a za obavljanje poslova međunarodne špedicije.
Ovu odluku je obrazložio tako što je napisao da je blokiran žiro račun „Kondor-špeda“. I žalba na ovu presudu je odbijena, pa je Tegeltija bio na uslovnom zatvoru. Ali, to ga nije spriječilo da napreduje u karijeri.

Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH operativno će početi izvršavati svoje obaveze tek nakon što zakonodavna vlast potvrdi imenovanje ministara i zamjenika državnih ministara. Sve do tog trenutka na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu ostat će Denis Zvizdić.

Patria

Related posts

KONJI I KONJANICI IZ KONJICA

BHD Info Desk Administrator

Faruk Tičić: Bosna i Hercegovna je opet u centru pažnje!

Urednik BiH Info Desk

Martina Mlinarević reagovala na Radončićevo pismo: Kad se obrne, vrlo gadno zvuči, zar ne?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment