Moj stav Pogledi

Dritanovog pretka, SELIMA ABAZOVIĆA, strijeljali su partizani kao pripadnika četničke vojske?

banner

Portal Slobodna Bosna objavio je intrigantan tekst o Dritanu Abazoviću, predsjedniku Građanskog pokreta “URA”, tekst prenosimo u cjelosti:

Riječ je o smrtnom listu izvjesnog Selima Abazovića, po nacionalnosti Albanca, zemljoradnika iz sela Svirce u opštini Međeđa, za kojeg se tvrdi da je djed političara Dritana.

Dritan Abazović, predsjednik Građanskog pokreta “URA” koji sa četiri svoja poslanika drži ključeve formiranja nove vlasti u Grnoj Gori postao je za nedjelju dana, koliko je prošlo od izbora u ovoj zemlji, medijski najeksponiraniji i najintrigantniji političar u regionu. Ovom 41-godišnjem Albancu iz Ulcinja, detaljno se izvlače detalji iz biografije, otkrivaju se porodične i lične intimnosti, objavljuju se razgovori sa njegovim profesorima i studentskim kolegama sa studija u Sarajevu.

Mediji su otkrili i da Dritan Abazović ima brata i sestru, oboje su ljekari, žive i rade u Beogradu. Brat Džihan Abazović je ugledani specijalista iz oblasti regenerativne medicine i, kako su mediji istakli, “oženjen je Srpkinjom”.

No, ovih dana u poltičkim i medijskim kuloarima u Beogradu kruži jedan stari dokument iz kojege se može još ponešto saznati o političkim korijenima i nacionalnim preferencijama (albanske) familije Abazović.

Riječ je o smrtnom listu izvjesnog Selima Abazovića, po nacionalnosti Albanca, zemljoradnika iz sela Svirce u opštini Međeđa, za kojeg se tvrdi da je djed političara Dritana. Selima Abazovića su kao pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO), odnosno četničkih jedinica pod komandom Draže Mihailovića, partizani strijeljali u novembru 1944. godine. Imao je 39 godina.

Teško je, zapravo nemoguće potvrditi da li je Selim Abazović predak Dritana Abazovića, ali je vrlo jednostavno konstatirati da predsjednik Građanskog pokreta “URA” danas nedvosmisleno koketira sa politikom i ideologijom koja se deklarira kao nasljednica velikosrpskog projekta za kojeg se borila Kraljevska Vojska u otadžbini Draže Mihailovića i za kojeg je poginuo/strijeljan Selim Abazović.

Slobodna Bosna

Smrtni list/ Slobodna Bosna
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/168669/novi_prilozi_za_biografiju_postenog_albanca_dritanovog_pretka_selima_abazovica_strijeljali_su_partizani_kao_pripadnika_chetnichke_vojske_draze_mihailovica.html

Related posts

Istraživanje: Većina građana Srbije smatra da je Kosovo izgubljeno

Esad Jaganjac iz Londona: I to je sve! I šta ćemo sad?

Urednik BiH Info Desk

TOLERANCIJA, DIJALOG I HUMANOST-PREDUSLOV BOLJE BUDUĆNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE – PROF.DR.ENES HAŠIĆ

Leave a Comment