Biznis

BiH: Za osnivanje firme treba vam 80 dana i čak 13 različitih procedura

Bosna i Hercegovina je najgore rangirana zemlja u regiji prema posljednjoj Doing Business listi svjetskih zemalja prema lakoći poslovanja. Za veoma loše 90. mjesto ekonomski analitičari slažu su u ocjeni da su razlozi političke, a ne ekonomske prirode.

Porazno zvuče podaci koji govore kako vam je da biste osnovali firmu u Bosni i Hercegovini potrebno u prosjeku 80 dana, trebate napraviti čak 13 različitih procedura, a sve će vas to koštati bar 1.339 KM.

Kada govorimo o zemljama regiona, najlakše se posluje u Sjevernoj Makedoniji koja je ispala iz Top 10 zemalja svijeta i sada je 17. na ovoj listi. Skok od tri pozicije ostvarila je Slovenija i sada je 37., dok je Srbija napredovala četiri mjesta i sada je 44. Crna Gora je 50., a mjesto iza nje je Hrvatska, dok je Kosovo ostvarilo veliki pad i sa 44. palo na 57. mjesto.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za naš portal kaže kako smo, prema ovim podacima, najgore rangirani po proceduri registracije pravnih osoba, da je činjenica da ima opština i gradova u BiH gdje se firme mogu relativno brzo registrovati, ali podaci se obrađuju spram Sarajeva, tako da u konačnici imamo situaciju da se firma registruje 80 dana, gdje je potrebno ispuniti 13 različitih procedura.

Napredak je moguć relativno lako

“Upravo zbog te problematike, zajedno s kolegom Dinom Hadžialićem predložio sam jedan koncept registracije pravnih osoba putem interneta, gdje bi se firma mogla registrovati za jedan dan. Mi smo taj koncept nazvali “OPEN” – One Procedure for New Economy i dio je naše knjige ‘Nova ekonomska politika’ koja je prošle godine objavljena. Birokratske procedure i podijeljena nadležnost su dodatno zakomplikovale proces registracije, što nažalost odbija investitore. Međutim, duboko sam uvjeren da se mogu napraviti iskoraci i u ovakvom sistemu”, smatra Hadžić.

On nastavlja da je jedno od rješenje izrada online aplikacije za podnošenje zahtjeva za registraciju obrta.

“Na taj način bi se nekoliko procedura moglo skratiti i ubrzati vrijeme bar za ovaj oblik pravnog organizovanja. To relativno brzo mogu uraditi općine u saradnji s kantonima. Ukoliko bi se napravila neka slična aplikacija u Kantonu Sarajevo i pustila u funkciju prije izrade novog izvještaja Doing business došlo bi do značajnog skoka na ljestvici i rangiranju naše zemlje”, kaže on.

U međuvremenu se, nastavlja Hadžić, treba raditi i na otklanjaju barijera za registraciju firmi, jer je to ipak složenije područje, ali, sve se to može tehnički izvesti bez problema, od podnošenja zahtjeva, razmjene informacija između različitih institucija, pa na kraju do dobijanja rješenja za rad, bez ovjeravanja dokumentacije i hodanja od šaltera do šaltera.

Isključivo političko pitanje

“Struka je tu spremna maksimalno pomoći svojim idejama i prijedlozima, ali to je sada isključivo političko pitanje”, kazao je za Klix.ba ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Doktor ekonomskih nauka i SDP-ov zastupnik u Domu naroda FBiH Aner Žuljević kaže kako je Bosna i Hercegovina sigurno jedina zemlja na svijetu u kojoj se isti dan može desiti da entitetski premijer gospodin Novalić kaže da je ekonomija u snažnom rastu, jer se to vidi na podacima Poreske uprave, a državni zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa gospodin Franjičević objavi da stagniramo.

“Svakom normalnom je jasno da dosadašnja ekonomska politika vodi BiH u propast i da je bilo kakav rast kod nas fikcija bolesne politike. Potpuna politička paraliza u kombinaciji s usporavanjem ekonomija EU dovest će do još masovnijeg iseljavanja i u ovoj, a pogotovo u narednoj godini”, kaže Žuljević.

Ništa ne radimo da rješimo problem

U najnovijem godišnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja “Doing Business 2020” Bosna i Hercegovina je očekivano dodatno nazadovala, nastavlja Žuljević te kaže kako se sada nalazimo u društvu zemalja poput El Salvadora, Bocvane, Nepala, Gvatemale ili Samoe.

“Mjesecima sam upozoravao kako ne radimo ništa kada je riječ o poslovnom okruženju te da zbog toga i ne možemo očekivati napredak. Nije trebalo biti previše pametan pa da pretpostaviš pogoršanje naše pozicije u ovogodišnjem izvjestaju “doing business”. Vlast je vjerovatno očekivala da će neko njihovu lažnu retoriku ponovo neopravdano nagraditi kao što je bio slučaj kroz ranije inicijative međunarodne zajednice. Iskreno, nisam sretan kad pročitam ovu vijest, jer ona direktno pokazuje da reformska agenda nema efekte kakve je najavljivala aktuelna vlast, što na kraju nije dobro za građane ove zemlje. Međutim, vrijeme je da odgovorni prihvate činjenicu kako je prvi korak u rješavanju problema da prihvate realnost njegovog postojanja, a baloni od sapunice spin reformi uvijek završe potpunim razotkrivanjem kroz suočavanje sa činjenicama kakve možemo pročitati u ovom izvještaju. Stvari se jednostavno vrlo rijetko u životu dešavaju same od sebe”, zaključio je Žuljević.

Related posts

Nakon nekoliko sušnih godina zabilježen rast stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu

Transparency International: Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u regionu

Factory ‘ECO FEED’ Secanj is looking for associates from around the world

Leave a Comment