BiH dijaspora

Kud “Zlatni ljiljani” Insbruck: Čuvari bh. tradicije i kulture

banner

Sportsko-kulturno-umjetničko društvo “Zlatni ljiljani” iz Innsbrucka ove godine organizira 11. Festival folklornog stvaralaštva, koji okuplja brojne folklorne grupe i društva iz zemalja Evropske unije.

Ovaj tradicionalni Festival održat će se u subotu, 7. decembra 2019. godine u Stadtgalerien – Schwaz, a specijalni gost večeri bit će poznati pjevač makedonskog porijekla Jašar Ahmedovski.

Na ovoj tradicionalnoj večeri nastupit će još i KUD “Džemal Bijedić” Enns (Austrija), KUD “Bosna” Schwaz (Austrija), KSUD “Bratstvo” Innsbruck (Austrija), KUD “Vuk Karadžić” Shwaz (Austrija), HKUD “Hajduk” Schwaz, KUD “Sevdah” Göppingen (Njemačka), KUD “Ljiljan” München (Njemačka), KUD “Sarajevo” Friedrichshafen (Njemačka) te domaćini smotre SKUD “Zlatni ljiljani” kojeg uspješno vodi predsjednik i koreograf Dževad Husaković, inače rođeni Maglajlija.

Ovo će zasigurno biti noć kada će se sve generacije bez obzira odakle dolaze željeti samo jedno, a to je da se lijepo druže i zabave, pokažu kroz igru i pjesmu ono što najbolje znaju, te prezentiraju našu kulturnu baština koju oni njeguju i u dijaspori.

Čuvaju bh. tradiciju i kulturu

U deset godina postojanja SKUD “Zlatni ljiljani” osvajali su mnogobrojna priznanja i pohvale.

Od prvog dana imali su zadatak da svojim umijećem i znanjem čuvaju i njeguju tradiciju svog naroda i dočara, kako Austrijancima tako i našim zemljacima, našu kulturu i običaje, što je ostao zadatak i za buduće naraštaje.

Kroz ovo društvo prošle su mnoge generacije koje su se trudile da ga predstave u najboljem svjetlu i ruhu. Njihovo ime s vremenom je postalo prepoznatljivo i zvučno u Tirolu, cijeloj Austriji, a za njih se čulo i širom Evrope kroz brojna gostovanja i nastupe na brojnim susretima bh. dijaspore.

Tokom jedne godine znali su imati i preko 40 nastupa, a jedan od najdražih nastupa im je, kako kažu, onaj na poluvremenu utakmice BiH – Egipat, pred skoro 14.000 gledalaca. Preko 100 članova zajedno sa koreografom Dževadom Husakovićem nastoje među bh. omladinom u dijaspori sačuvati jako bitnu vezu s domovinom i to kroz igru i pjesmu.

Nedavno su uselili u nove klupske prostorije koje se nalaze u Hallu, gdje redovno održavaju druženja svakog petka i subote.

Ovo društvo uglavnom čini mlađe dobne generacije, a za potpredsjednika nedavno je izabran Eldin Memić, dugogodišnji član folklorne sekcije.

Radio Most

Usporedo s osnivanjem ovog društva emitovan je i program Radio Mosta, koju vodi i uređuje Jajčanin Fuad Turanović. Radio se emituje na zakupljenoj frekvenciji 105,9 Mhz – FREIRAD, a krajem oktobra u uobičajnom nedjeljnom terminu emitirana je i 500. emisija.

Riječ je o muzičko-dijaloškoj emisiji koja ima za cilj informisanje javnosti o stanju i potrebama naše dijaspore i na koji način se može osnažiti veza naših iseljenika s domovinom. U muzičkoj podlozi se emituje naša domaća muzika i to najčešće po izboru slušaoca.

BHDINFODESK

Related posts

Geteborg: Domaćin trećeg Sajama bh. knjige

Editor

Ivan Lovrić sve pojasnio: Koliko košta život u Njemačkoj (Video)

Editor

NAŠA BOSNA: List građana Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment