BiH dijaspora

Esslingen: Bosansko kolo i pjesma u gradu vinograda

U organizaciji KUD-a „Mladi biseri“ iz Stuttgarta, u četvrtak, 3. oktobra 2019. godine, na Dan ujedinjenja Njemačke (državni praznik u ovoj zemlji), u Esslingenu, gradu u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg koji se nalazi 10 kilometara jugoistočno od Stuttgarta, na rijeci Neckaru, održana je manifestacija „Igrom i pjesmom za Bosnu i Hercegovinu“ kojoj je prisustvovalo više od 400 posjetilaca.

Već u 15 sati Osterfeld Halle u Esslingenu je bila dupke puna, a u gradu smještenom na nadmorskoj visini od 241 metra i okruženog vinogradima odzvanjala je bosanska pjesma i igralo se bosansko kolo.

U odličnom programu prisutni su bili oduševljeni nastupima kulturno-umjetničkih društava „Čardak -2012“ iz Schwäbisch Gmünda i domaćina „Mladih bisera“ iz Stuttgarta. Uz atraktivne koreografije koje je pripremila Slavica Jokić tri grupe „Mladih bisera“ su prikazale igru, nošnju i običaje iz centralne Bosne, okoline Sarajeva i igre iz Kumanova, u Sjevernoj Makedoniji. Gosti iz Schwäbisch Gmünda su se predstavili koreografijom Ramiza Malkoča i Bošnjačkim igrama iz okoline Sarajeva. I jedni i drugi su za svoje nastupe nagrađeni burnim aplauzima.

Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava uslijedilo je višesatno druženje uz pjesme popularnog Nihada Alibegovića. Nije nedostajalo ni specijaliteta bosanske kuhinje koje su pripremale vrijedne članice KUD-a Mladi biseri.

– Naše kulturno-umjetničko društvo djeluje već 11 godina. Lijepo se družimo i trudimo da svojim djelovanjem ukažemo na bogatstvo i ljepotu običaja, igre, plesa i nošnje naroda iz Bosne i Hercegovine kako bi mladi i djeca rođena ovdje znali i za onaj drugi, ljepši dio naše domovine. Do sada smo organizovali i učestvovali na desetinama manifestacija koje posvećujemo svojoj domovini Bosni i Hercegovini. I lijepo se družimo. Sretan sam što je i ova manifestacija prošla odlično, što je bila dobro posjećena i što smo se lijepo družili zu igru i pjesmu iz naše domovine. Naradnu manifestaciju planiramo u novembru, za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, kaže Sead Selmanović, predsjednik KUD-a „Mladi biseri“.

H.H.

Related posts

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o otvaranju sedam novih ambasada

Urednik BiH Info Desk

Bosna International Forum: Registrator i Servis za dijasporu Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

IGK: Proglasite 20. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment