Društvo

Predstavljen “Bosanski atlas ratnih zločina”

Mirsad Tokača, direktor Istraživačko Dokumentacionog centra iz Sarajeva, u saradnji sa Udruženjem žena „Lara“ iz Bijeljine, otpočeo je u Bijeljini seriju javnih prezentacija „Bosanskog atlasa ratnih zločina 92-95“ koji je, kako je istakao, rezultat dugogodšnjeg rada na dokumentovanju ratnih zločina u BiH i koji će u naredna dva mjeseca biti predstavljen u gradovima širom BiH.

– Radi se o digitalnom memorijalu posvećenom građanima ove države, kako vojnicima, tako i civilima. Već deset godina se borimo da se ovaj atlas pojavi u javnosti. To je naš pokušaj da njegujemo jednu kulturu sjećanja koja neće biti zasnovana na bilo kakvoj vrsti diskriminacije ljudi na etničkoj, vjerskoj i ideološkoj osnovi. Naš rad želimo učiniti javnim, podložnim kritici. Ono što smo uradili, želimo da doživi ponovne provjere, dopune, te da sve informacije budu dostupne građanima i da oni mogu uticati na eventualne izmjene i ispravke. Na dnevnoj osnovi smo izloženi različitim oblicima političkih, ideoloških i vjerskih manipulacija žrtvama – kazao je Tokača.

Istakao je da se svi u žrtve kunu, a neće niko da podvuče crtu i da napravi konačan bilans.

– Kada smo završili posao na popisu žrtava, prije skoro desetak godina, i nakon objavljivanja „Bosanske knjige mrtvih“, odlučili smo da sve ono što smo radili ponovo stavimo na provjeru i da građani ponovo mogu u miru svojih domova izaći na web sajt i vidjeti sve podatke – istakao je Tokača, naglasivši da će u naredna dva mjeseca „Bosanski atlas ratnih zločina“ biti promoviran širom BiH, te da će u decembru biti potpuno javan, uz besplatan pristup korištenju podataka.

Related posts

25. godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena 11. jula

Editor

Novi razlog da posjetite Sarajevo: Uskoro otvaranje parka “Gradska šuma”

MASAKR NAD ŠUMAMA KOZARE

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment