Društvo

Francuska nacionalna federacija „Majke za mir“ dodijelila godišnje priznanje: Bakira Hasečić “ŽENA MIRA 2018“

Predsjednica francuske nacionalne federacije „Majke za mir“ Dominique Dupuy obavijestila je Bakiru Hasečić, predsjednicu Udruženja Žena – žrtva rata, da je povodom održanog programa pomenute organizacije pod motom «Žena mira», izabrana od strane brojnih mladih Francuza i Francuskinja za “Ženu mira 2018”, saznaje web magazin Bošnjaci.Net.

Predsjednica Dupuy u poruci ističe, da će na predviđenoj Međunarodnoj konvenciji 2019. godine, Bakiri Hasečić biti uručena nagrada “Žena mira 2018”.

Bakira Hasečić je žrtva rata, sa neopisivim ožiljcima koje su njoj i njenoj porodici nanijeli vojnici srpsko-crnogorske armade prilikom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu (1992- 1995). Njen rodini Višegrad je prepoznatljiv po zlu koji su bošnjačkim civilima nanijeli agresorski vojnici, od zlostavljanja, silovanja, ubijanja i klanja na Ćupriji na Drini pa do spaljivanja civila u kućama, time nosi epitet Grad živih lomača, dok je Drina najveća masovna grobnica Bošnjaka. I u ovom gradu na obali Drine u istočnoj Bosni je počinjen genocid. Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma i zaustavljanja oružane vojne agresije, Bakira sa svojim članicama udruženja krenula je u otvorenu bitku za istinu i pravdu posebno za žene – žrtve rata, seksualnog zlostavljanja. Veliki je njen doprinos i učinak, posebno u procesuiranju ratnih zločinaca i angažmanu svjedoka, i zato ova nagrada “Žena mira 2018“ jedan je od pokazatelja da je borba Bakire Hasečić itekako prepoznatljiva izvan granica Bosne i Hercegovine, odnosno na internacionalnoj sceni.

Na vijest o nagradi Bakira Hasečić je izjavila za Bošnjaci.Net:

– Želim poslati poruku svim ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja, mučenja i silovanja, da se oslobode stigme i stida, da se bore za pravdu i svjedoče o onome što su preživjele. Zajedno se možemo još jače usprotiviti načinu na koji društvo tretira žrtve seksualnog zločina. Stid treba prebaciti na počinioce zločina i na sve one koji ih štitete i kriju. U Bosni se naša borba nastavlja svaki dan i ja odbijam da se plašim onih koji žele da me ušutkaju.
Zato mi je ovo velika nagrada francuske organizacije „Majke za mir“, koje su prepoznale moj rad i članica udruženja, ujedno i velika podrška i podstrek za daljni rad, istakla je predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata.

U pozivu „Majke za mir“ ističe, citiramo:

– Imamo čast pozvati Vas na Međunarodni kongres organiziran 2019. godine, u sklopu proslave 25. obljetnice naše Federacije. Tema ovog kongresa,”Više žena za više mira”, ima za cilj istaknuti ključnu ulogu koju žene mogu i trebaju igrati u sprječavanju, rješavanju sukoba i procesima pomirenja i obnove koji su potrebni jamčiti trajan mir.

Ova će se tema razviti kroz tri aspekta koja smatramo temeljnim: pravda, obrazovanje i vodstvo, bilo političko, društveno, kulturno ili gospodarsko. To su tri vektora mira kojima sudjelovanje žena može donijeti istinski značajnu dimenziju, piše između ostaloga.

Prema riječima predsjednice „Majke za mir“ Dominique Dupuy, predviđeni Kongres će se održati u dvije faze:
• Inauguracijska sjednica u petak, 18. oktobra 2019. od 14h do 17h u Narodnoj skupštini u Parizu.
• Dan konferencija i radionica u subotu 19. oktobra a u pozorištu „La Rose des Vents“ u Villeneuve d’Ascq, na sjeveru Francuske (kod Lilla).

Predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata Bakira Hasečić, govorit će na konferenciji koja će biti održanu u subotu, 19. oktobra 2019. godine, na temu iskustva o granicama međunarodne pravde u kontekstu masovnih ratnih zločina.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 20/205 TURISTIČKE (NE)MOGUĆNOSTI ZVORNIKA

Njemačka: Zbog migranata uhapšeni vozači autobusa iz Tuzle

Amor Mašović: Pronalazak nestalih važan za proces pomirenja u regionu

Editor

Leave a Comment