BiH dijaspora Najčitanije

St. Louise pravna bitka optuženog za zločin počinjen u Zvorniku: Adem Kostjerevac dobio šansu da dokaže da je ga je žrtva pogrešno prepoznala

banner

Advokatima Adema Kostjerevca, optuženog u Bosni i Hercegovini za zločin počinjen u Zvorniku, sudija Okružnog suda Istočnog distrikta u američkoj saveznog državi Missouri odlučio je dati mjesec dana da prevedu zahtjev za izručenje i iznesu dokaze da je žrtva pogrešno prepoznala optuženog.

Ured tužitelja u St. Louisu će nakon toga imati sedam dana da odgovori na navode odbrane, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH novinar St. Louis Post-Dispatcha Robert Patrick koji je pratio ekstradicijsko ročište 15. oktobra.

Sud BiH je sredinom aprila 2015. godine potvrdio optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, ali zbog nedostupnosti pravosudnim organima, za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u septembru i oktobru 1992. godine silovao žensku osobu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario.

– Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzrokovalo je gubitak trudnoće kod oštećene žrtve – saopćili su u martu 2015. godine iz Tužilaštva BiH.

Kostjerevac, za kojeg je u optužnici navedeno da je nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, prema informacijama koje je tada dalo Tužilaštvo BiH saslušan je posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Prema natpisima St. Louis Post-Dispatcha, čiji novinar je pratio ekstradicijski proces, Kostjerevac je prije 17 godina došao u SAD sa suprugom.

Tokom razgovora s agentima FBI-a, kako navodi ovaj medij, Kostjerevac je priznao da je bio pripadnik vojne policije i da je oštećenu vidio u pritvoru, ali je negirao silovanje, već je tvrdio da joj je slao hranu i odbio da je ubije, kada su mu drugi to rekli.

U razgovorima s istražiteljima uključenim u postupak za izručenje oštećena je rekla da je uhapšena 17. septembra 1992. godine, “nakon što su muslimanske snage opkolile njeno selo” i oko dvije sedmice bila zatvorena u podrumu, kazala je da je bila trudna kao i da je Kostjerevca prepoznala.

Kostjerevac je, kako se navodi, uhapšen 23. augusta ove godine, a u dokumentaciji je navedeno da mu je narušeno zdravstveno stanje, saopćio je BIRN.

Link: https://abcnews.go.com/US/wireStory/us-judge-weighs-extradition-bosnian-military-policeman-66297166

 

BHDINFODESK

Related posts

Provjerite spisak: CIK BiH odbio upis oko 27.000 birača izvan BiH

Editor

Aerodrom Tuzla: Preko zime Wizz Airom moći će se letjeti na 11 destinacija

Pismo Mostarke nakon što je preboljela Covid-19: Narode, budi čovjek!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment