Društvo

(Video) Velika Kladuša: Uhapšen Fikret Abdić

banner

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Fikreta Abdića, načelnika općine Velika Kladuša.

On je uhapšen zbog sumnje na zloupotrebu položaja i koruptivnih radnji.

Informacija je potvrđena iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, pod čijim nadzorom se provode pretresi u prostorijama Općine.

YouTube

Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, dodaje, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

“Tužilaštvo vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ. U ovim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica. Osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga. Ovako provedene javne nabavke su potom plaćane iz Budžeta Općine Velika Kladuša”, stoji u saopćenju.

Također se sumnja da je općinski načelnik Općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

“U konačnici se sumnja da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena. Lica lišena slobode će u toku sutrašnjeg dana biti predana postupajućem tužiocu, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama”, zaključili su.

Vezano za navedeno tokom današnjih aktivnosti do sada je lišeno slobode šest lica inicijala F.A., S.S., S.K., S.S., F.G.. i H.G.

BHDINFODESK

Related posts

Mališani uživaju u prazničnoj zabavi na trgu u Sarajevu (VIDEO)

BiH: U vojnoj vježbi ‘Brzi odgovor 2020’ učestvovat će predstavnici 20 država

Editor

Uprava za ljudska prava Vijeća Europe otvorila istragu o nestanku 10.000 beba u Srbiji i BiH

Leave a Comment