BiH dijaspora

Sydney: Obilježen Dan bijelih traka u Prijedoru

U Sydneyu je u ponedjeljak 31. maja ‘21. obilježen Dan bijelih traka u Prijedoru kao jedan od najvećih zločina koji su počinili srbočetnički zločinci u agresiji na našu zemlju 1992-1995. Iako ovaj zločin u Prijedoru na Internacionalnom sudu pravde u Hagu nije proglašen svojim pravim imenom, on je po svom obliku i karakteristikama GENOCID nad nesrbima koji su živjeli na ovim prostorima suverene i medjunarodno priznate Republike BiH.

Obilježavanje ovog značajnog datuma za našu zemlju i nas narod organiziralo je Vijeće bosanske zajednice Novog Južnog Velsa u okviru emisije ‘Razgovor s povodom’ putem zoom aplikacije. Voditelji razgovora su bili Safet Alispahic, predsjednik Vijeća, koji se javio iz Sarajeva, i Fahir Zečević, novinar, koji je bio u Sydneyu. Sagovornici su bili mnogi istaknuti akademici, profesori, doktori nauka i visoki društvenopolitički radnici. Medju njima je akademik Prof. Dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Canada, Prof. Dr. Hariz Halilovich (Melbourne), Prof. Dr. Senadin Lavić (Sarajevo), Prof. Dr. David Pettigrew (Washington), Mrs Nusreta Sivac, bivša sudkinja Osnovnog suda u Prijedoru, Mr Dragan Bursać, novinar i publicista (Banja Luka), te hadžinica Bahra Harambašić, živi svjedok dogadjanja u Prijedoru (Sydney).

Svi su oni sa svog aspekta osvijetlili ovu vrstu gnjusnog zločina nad nedužnim civilima i djeci, te dali snažni pečat i poruku da se počinioci zločina doslovno kazne, a genocid nikome i nikada ne ponovi.Obiljezavanje Dana bijelih traka Prijedor 92. odrzano je u prostoriji ‘Musafirhana’ Penshurst Mosque (Sydney) uz veliki broj sugrađana koji žive u ovom dijelu Australije.

Dr. Nijaz Sofić

Related posts

Švedska: Mostarac Đenan Mahić odlikovan medaljom za hrabrost

Editor

Možda istoričari mogu pomoći: “Groblje heroja” u selu Nagyharsány u Mađarskoj čuva kosti 487 bošnjačkih vojnika

Urednik BiH Info Desk

Tandem amabasadora Matthew Field-Vanja Filipović vratio Bosanca iz Perua u Veliku Britaniju

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment