Dopunske škole

Iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori: PRODUŽEN ROK ZA SLANJE NAJBOLJIH LITERARNIH I LIKOVNIH RADOVA UČENIKA

Umjesto do 31. maja 2021. godine, radovi se mogu poslati do 15. juna 2021. godine. Na konkursu mogu učestvovati sva djeca školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda. Poziv nastavnicama/nastavnicima i predavačima u bosanskim dopunskim školama u dijaspori da animiraju djecu da uzmu učešća na ovom tradicionalnom konkursu.

Odlukom rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori, produžen je rok za slanje najboljih likovnih i literarnih radova učenika/učenica na tradicionalni konkurs Saveza. 

Umjesto do 31. maja 2021. godine, radovi se mogu poslati do 15. juna 2021. godine. Na konkursu mogu učestvovati svi učenici/učenice, polaznici/polaznice dopuskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori, uzrasta do 17 godina. 

H.H.

-Do sada su nam stigli radovi učenika/učenica iz nekoliko gradova Njemačke, Velike Britanije, Austrije i SAD-a. S obzirom da je u nekim zemljama prošla i ova sedmica raspust i da se u većini zemalja nastava izvodi online, odlučili smo produžiti rok za naredne dvije sedmice. Pozivamo sve nastavnice/nastavnike i predavače u bosanskim dopunskim školama u dijaspori da animiraju djecu da uzmu učešća na ovom tradicionalnom konkursu. Za najbolje radove obezbijeđene su vrijedne nagrade, a isti će biti objavljeni i u magazinu/časopisi Plimu, Oslobođenju i BIH DIJASPORA INFODESK-u. Radove treba poslati poštom, do utorka, 15. juna 2021. godine, na adresu: Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e. V., Rohrackerstr. 103, 70329 Stuttgart, sa naznakom „ZA KONKURS – kažu u Savezu dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

Najbolji radovi u prošloj godini

Prvo mjesto osvojili su i najboljim likovnim uradcima proglašeni radovi: Enise Festić, jedanaestogodišnje učenice iz Sonerborga (Danska), polaznice Bosanske škole SBF (učiteljica Medina Abadžija) i Berina Kurtovića, učenika sedmog razreda iz Ettlingena (Njemačka), polaznika Bosanske škole kod nastavnice Aide Bahić.

Drugo mjesto osvojili su: Lejs Muhamed Omerović (10), učenik trećeg razreda iz Stuttgarta (Njemačka), Kemal Medar (14) iz Sonernborga (Danska) i Adnan Đulić (14) iz Rottenburga (Njemačka), a treće: Alina Bošnjak, učenica prvog razreda iz Minhena (Njemačka), Aldin Grozdanić, učenik Bosanske škole „Bosančica“ iz Edmontona (Kanada) i Ishak Agić iz Hamburga (Njemačka).

Specijalne nagrade za ideju i izuzetan umjetnički dojam osvojili/e su: Melisa Jusić iz mjesta Jezerski u BiH, Adela Trnjanin i Azra Džanković iz Sonernborga u Danskoj, Adem Nuhić, polaznik prvog razreda bosanske škole u Sindelfingenu (Njemačka), Džana Mehinović (9) iz Hamburga i zajednički rad polaznika/ca bosanske škole „Bosančica“ u Edmontonu (Kanada).

Najbolji literarni radovi (prošle godine)

Prvo mjesto kod literarnih radova učenika/ca osvojila je Mia Mrakić, učenica trećeg razreda Osnovne škole Berthold-Auerbach Nordstetten (Horb am Neckar, SR Njemačka), za pjesmu Moja zemlja, drugo: Edah Bošnjak, učenik četvrtog razreda iz Minhena, za rad „Pismo Bosni“ i Naida Turković, šesti razred, Edmonton (Kanada), za radove: „Zemlja po imenu Bosna“ i „Srebrenica“, a treće: Nejra Šišić, učenica trećeg razreda u Minhenu, za pjesmu U mom srcu je jedna zemlja koja se zove Bosna.

Related posts

HUTBA O MATERNJEM, BOSANSKOM JEZIKU

Zašto za njih nema mjesta u zemlji u kojoj su rođeni: Samir Beharić stažira u Kongresu SAD-a

Kraljevski koledž – Sandhurst: Merima Bašić najbolji strani student

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment