BiH dijaspora

PCR test i dalje uslov strancima za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

banner

Savjet ministara danas nije usvojio prijedlog odluke o novim uslovima za ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu. To znači da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale virus korona i dalje ne mogu ući bez negativnog PCR testa.

Protiv su bili ministri iz HDZ-a.

Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostalo stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Takođe, Savjet ministara BiH danas nije usvojio ni da se strancima omogući ulazak sa negativnim brzim antigenskim testom.

Ove odluke zasigurno će izazvati novo ogorčenje radnika iz sektora turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva, ali i drugih branši. Popuštanje mjera na granicama je bila nada za spas turističke sezone, ali i privrede koja trpi ogromne posljedice.

Podsjetimo u septembru prošle godine je donesena odluka o izmjenama uslova za ulazak stranaca. Tako je svim stranim državljanima, osim za susjede Hrvate, Srbe i Crnogorce, potreban negativan PCR da bi ušli u BiH.

Iako je u toku imunizacija ljudi širom svijeta, a veliki broj osoba je već prebolio Kovid-19, vlasti BiH ni danas nisu prepoznale značaj da na vrijeme prošire mogućnosti ulaska u zemlju, na prvom mjestu zbog turizma.

Odluka je pala u paketu sa liberalizacijom viznog režima za državljane Saudijske Arabije, a protiv su bili ministri iz HDZ-a.

BHDINFODESK

Related posts

Ako se ovako nastavi do kraja vijeka u Bosni i Hercegovini živjet će manje od 2 miliona stanovnika

Skoplje: 27. septembra oilježavanje Međunarodnog dana Bošnjaka

Editor

Bosanci i Hercegovci u Nizozemskoj: Hvala domaćinima za topao prijem i zaštitu nakon progona iz BiH

Editor

Leave a Comment