BiH dijaspora

Norveška: Bosanskohercegovačka dijaspora u tri grada obilježila Dan bijelih traka

banner

Savez udruženja bh. građana u Norveškoj je pripremio videosadržaj s učešćem predstavnika bh. udruženja koji su u znamenitom parku Vigeland u Oslu organizirali scenske prikaze pijeteta prema žrtvama prijedorskog kraja.

U subotu je manifestacija održana u večernjim satima u Stavangeru i to u novim prostorijama džemata Stavanger dok je centralna manifestacija održana u norveškom gradu Haugesundu. Organizator je Udruženje bivših logoraša Bosne i Hercegovine 1992.-1995.

Svi prisutni na tom skupu simbolično je imalo bijeli povez na rukama dok je u pročelju sale stajao veliki plakat s imenima 102 ubijene djece s područja općine Prijedor. Predsjednik udruženja logoraša u Norveškoj Edin Denić prisjetio se kako je bio zlostavljan i maltretiran u Manjači, zajedno s ostalim logorašima.

Denić je pozvao prisutne da se uključe u rad udruženja logoraša i, kako je kazao, daju doprinos širenju istine, navedeno je u saopćenju Ambasade BiH u Oslu. Imam za zapadnu obalu Norveške Ibrahim ef. Šabić naglasio je značaj i važnog utvrđivanja historije te pogubnost prešućivanja istine.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević istakao je historijski kontekst stradanja bošnjačkoj naroda, dešavanja vezano za isti u zadnjem stoljeću kao i važnost tog udruženja za Bosance i Hercegovce koji žive u Norveškoj.

Skupu su se obratili i Derviš ef. Varešlija kao i glavni imam za Norvešku Senaid ef. Kobilica. Održan je i prigodan vjersko-kulturni program.

IZ Norveške kao i Udruženje logoraša je predalo zahvalnicu ambasadoru Makareviću “za iznimnu pomoć i podršku projektima, iskazane profesionalnosti, predanosti i humanosti u obavljanju zadataka od suštinske važnosti za naš narod i institucije”. Makarević je izrazio veliku zahvalnost prisutnima i istakao da su on, kao ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj i bh. ambasada, na raspolaganju kako udruženju logoraša tako i svim zemljacima u kraljevini Norveškoj.

Dan bijelih traka prvi put je obilježen u Prijedoru 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima. Dan bijelih traka obilježava se svake godine u gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta.

A.A.

Related posts

Duda Balje zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosovo: Bošnjaci na Kosovu imaju veća prava od Bošnjaka u BiH!

Editor

Los Angeles: Šminkerica Amra Olević sarađuje s mnogim poznatim ličnostima

Građanska inicijativa „KLUB 100-PLUS“: Javni poziv svim probosanskohercegovačkim patriotima

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment