Dopunske škole

Basel: Pokrenuta dopunska nastava na bosanskom jeziku

banner

U regionu Basel u Švicarskoj pokrenuta je dopunska nastava na bosanskom jeziku, u okviru Bošnjačkog kulturnog centra (BKC) Basel. U školu je upisan dosad 21 učenik, a interes roditelja i djece je veliki. Zbog toga je, već za august ove godine, planiran upis većeg broja učenika, samim tim i proširenje projekta.

Predsjednik Bošnjačkog kulturnog centra Basel Almir Mešanović kazao je to u izjavi za Fenu te naglasio da su, osim Uprave i članova BKC-a, uspjehu tog projekta doprinijeli nastavnici Halida Đogić i Mirsela Mehanić-Mujkić koje dobrovoljnim radom olakšavaju početak tog projekta.

Njihova suradnica u tome, kao i u komunikaciji s kantonalnim vlastima Švicarske za školstvo, je koordinatorica Sibela Karahasović.

Kako podsjeća Mešanović, inicijativa za otvaranje bosanske škole pokrenuta je nakon otvaranja Centra u junu 2022. godine. Sa upisom učenika krenuli su nakon što su dobili dozvole kantonalnih vlasti u Švicarskoj.

Iz Uprave BKC-a zahvaljuju roditeljima i učenicima za interes za taj projekt, članovima i školskom odboru, nastavnicama i koordinatorici za uporan rad te Ambasadi BiH i kantonalnim vlastima Švicarske za podršku.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku odvija se subotom od 10 do 12 sati, u mjestu Pratteln kod Basela.

Kako je kazao Mešanović, radi se o djeci koja prvi put pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Djeca su rođena u Švicarskoj, kao i roditelji većine te djece.

(FENA)

Related posts

Njemačka: U Stuttgartu održani susreti bosanskih škola

Editor

Gdje se bosanski čita i piše, tu Bosna diše!

Editor

Koronavirus obustavlja nastavu u bh. dopunskim školama u Njemačkoj

Editor

Leave a Comment