BiH dijaspora

Anja Kresojević oduševila i u Americi i u Švedskoj: “Svojoj domovini Bosni i Hercegovini želim doprinijeti na bilo kakav način”

banner

Kada se zaustavi djetinjstvo, kada nestane dvorišta u kojem su nicale kućice za bebe na dekama i ponjavama, kada se ne smiješ ni okrenuti za onim što su tvoji roditelji čuvali za tebe kada narasteš, onda pomisliš da nebo iznad tebe nestaje, da se zemlja otvara i da krade Plivu, onako modroplavu, lijepu, vanvremensku… Tako je mislila Anja Kresojević kada je sa svojim roditeljima i sestrom u ratnom bosanskom vihoru morala pobjeći iz Jajca.

Piše: Azemina Smailbegović Mulahuseinović

Jajce, grad bosanskih kraljeva, Ljepotan i danas joj je ostao u srcu, pa se njemu vraća iznova svake godine i sanja o tome kako će jednog dana sa svojom porodicom u njega ponovo zaposve doći.

Ali, zgrabila je i Anju kao što na stotine hiljada drugih izbjeglica sudbina prognanika sa lijepom kućom i prozorima kroz koje se ne može vidjeti “s one strane Plive”…

Anja, rođena borkinja je sa sedam godina sa svojim najbližim se našla u Lundu u Švedskoj koja joj je postala druga domovina. Imala je sve, a sve je nemala.

Ipak Anja kaže: “Zahvalna sam Švedskoj, mojoj drugoj domovini, što nas je primila i dala mogućnost da se mogu obrazovati i živjeti u njoj.

Međutim, moja razmišljanja su me uvijek vodila ka Bosni”, kaže ona.

Kako su godine odmicale Anja je mnogo radila na na svojoj karijeri, pa je u Americi završila fakultet, tamo se udala i rodila prelijepe bliznakinje.

“U Sjedinjenim Američkim Državama sam radila u bankarstvu i bila sam politički aktivna radeći na raznim kampanjama za kandidate iz Demokratske stranke”, dodaje ona.

Anja danas obnaša funkciju državne službenice u Kraljevini Švedskoj i također je politički aktivna na lokanom nivou Socialdemokrata Švedske.

“Zajedno sa Ahmedom Husagićem i Aldenom Pervanom sam dio Uprave Pokret Snaga Domovini i bitno mi je da što više doprinesem svojoj domovini Bosni i Hercegovini na bilo kakav način.

Osjećam da imam tu obavezu prema državi Bosni i Hercegovini i svom narodu, Bosancima i Hercegovcima”, priča svoju priču Anja za Bhdijaspora.net.

Ona ističe da je dio te “zaboravljene generacije” koji su bili mali kada su morali napustiti Bosnu.

“Sada je ta generacija jedna obrazovana i uspješna generacija Bosanaca i Hercegovaca koji su rasuti po cijelom svijetu. Imamo znanje i kontakte i indirektno smo prestavnici Bosne i Hercegovine gdje god živimo u svijetu. Zapravo, ta generacija može da bude katalizator ekonomskih i političkih promjena u našoj domovini”, ističe ona.

Govoreći o aktualnoj političkoj sceni u BiH ona kaže: “Za mene je ohrabrujuće da smo dobili zeleno svijeto za pregovore za EU jer nam to daje mogućnost za boljitak, te stimuliše mlade iz dijaspore za povratak, izlazak na izbore i naravno poslavne kontakte sa domovinom. Ovo je sada naša prilika da se uključimo i budemo dio te promjene.”

Kako su godine prolazile Anja se sve više osjećala Bosankom, jer, kako kaže, nigdje drugo se nije osjećala kao što se osjeća kad dođe u svoje Jajce i u svoju Bosnu.

“Cilj mi je da se jednog dana vratim u moju domovinu!”, izričita je!

O uticaju dijaspore na političku klimu u Bosni i Hercegovini Anja kaže: “Moramo što više educirati našu dijasporu o političkom sistemu Bosne i Hercegovine, jer mnogi ne razumiju da baš oni mogu da utiču na taj politički sistem iz zemalja gdje žive.

Vidimo i u zadnjih par godina da je Bosna postala turistički bum i vjerujem da će što više mladih iz dijaspore otkriti ljepote Bosne i Hercegovine i zatim stvoriti interesovanje za domovinu i investiranje u nju.

“Krajem januara sam bila u posjeti Parlamentu EU i EU komisiji u Briselu sa delegacijom žena Socijaldemokrata Švedske. Mene je jako interesovalo kako radi nova vlada BiH kada je riječ o ulasku naše zemlje u EU i još tada sam dobila odgovor u Briselu da su napravljeni veliki koraci, ali i da je sve do nas i kakvu budućnost želimo da gradimo za Bosnu i Hercegovinu. Meni je rečeno da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU.

Ja sam veoma optimistična da naša dijaspora sa ekonomskim i političkim ulaganjem može da ubrza taj proces ka EU”, govori Anja o svom lobiranju za našu Bosnu.

I za kraj našeg razgovora, ona kaže:

“Godinama gledamo katastrofalno političko stanje u BiH, ali imam nadu da će se u narednim godinama, ako budemo uporni, moći kolektivno ocijeniti kao bosanskohercegovačko društvo koje pripada evropskoj familiji i NATO savezu.”

“Vrijeme koje smo čekali svih ovih godina je upravo sada! “, zaključuje na kraju ova optimistična i veoma osviještena mlada žena koja na svakom koraku i u svakom dijelu svjeta gdje se nalazi i lobira i bori za boljitak naše Bosne i Hercegovine.

Slušajući je razmišljala sam na kraju da li će njene blizanke ovog ljeta na pitomoj obali Plive napraviti kućicu za Barbiku i pozvati svoju mamu da s njima završi svoju igru iz djetinjstva dok ona razmišlja kako može pomoći da u Bosnu dođe što više glasova iz dijaspore za ovogodišnje lokalne izbore odakle i počinje politička bitka.

bhdijaspora.net

Related posts

Ambasador BiH u Londonu Vanja Filipović predao akreditivna pisma Njenom Veličanstvu kraljici Elizabeti II

Sanja Lopar jedna od najpoznatijih i najuspješnijih Sarajki: Bavi proizvodnjom kubanskih cigara

Editor

Lucern: Preko 4.000 ljudi koji istinski vole svoju domovinu na proslavi Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Copo Sejo

Leave a Comment