BiH dijaspora

BH dijaspora u Švedskoj u znaku podrške protestima protiv dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu

banner

U Švedskoj živi oko 80.000 bosansko-hercegovačkih građana koji su ovdje došli tokom i nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. Savez bh. udruženja u Švedskoj, prema riječima predsjednika Kenana Jašarspahića, i vanjskog saradnika Mehe Kape, čini sve da se podrži održavanje skupa u Stockholmu 10. decembra 2019, od 18 – 21 sat, Norrmmalmstorget (Norrmalmstrg).

Autobusi će krenuti iz mnogih od oko 50 bh. udruženja u Švedskoj u ranim jutranjim satima 10. decembra, da bi bh. građani učestvovali na masovnom protestu protiv dodjele Nobelove nagrade za književnost književniku Peteru Handkeu iz Austrije.

Da paradoks bude veći, 10. decembar je međunarodni dan pravde, a 10. decembra se tradicionalno svake godine uručuje Nobelova nagrada za književnost, to je simbolično i Nobelov dan.

Upravo na taj dan, 10. decembra 2019. u glavnom švedskom gradu Stockholmu, biće održan veliki protestni skup bh. građana iz Švedske, ali i ostalih nordijskih zemalja, a sve u organizaciji projekta „Manifestacija protiv dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu“.

Petera Handkea smatraju čovjekom koji je devedesetih promijenio pravac i „svoje životno djelo obilježio mnoštvom knjiga, izjava i djela kojima se negira genocid, ponižavaju žrtve rata, i odaje počast osuđenim ratnim zločincima“.

Podrška protestima i „Manifestacije protiv dodjele Nobelove nagrade Petru Handkeu“ stiže bh. građanima u nordijskim zemljama ne samo iz rodne Bosne i hercegovine, već cijeloga svijeta. Manifestaciju bojkotuju i ambasadori iz Kosova i Albanije, a Odbor za dodjelu nagrade već su napustila tri člana solidarišući se sa organizatorima Manifestacije! Švedski mediji, posebno Sveriges TV 1 i 2, kao zvanični državni kanali, sve više govore o protestima širom Europe na odluku Odbora o dodjeli nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Na protestima u centru Stockholma (Norrmalmstorg 18-21),  učestvovaće majke Srebrenice i Žepe, direktor Memorijalnog centra Potočari dr. Emir Suljagić, predstavnik prijedorskih logoraša Mirsad Duratović i brojni bh. građani u nordijskim zemljama. Pored njih, govornici će biti svjetski poznati novinar Roy Gutman, čovjek koji je otkrio i dokumentirao logore u BiH, bivša glasnogovornica Haškog tribunala i francuska novinarka i književnica Florence Hartmann, ChristinaDoctare, Vahidin Preljević, Enver Đuliman, Alida Bremer, Goran Miletić,́ Jasna Čaušević, Elke Schmitter i brojni drugi gosti. Očekivanja su da će skup biti veličanstven i nezapamćen te da će sve proteći u duhu tolerancije.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao Adnan Mahmutović, bosansko-švedski pisac i profesor engleske književnosti na Stockholm University, protesti nisu samo izraz nezadovoljstva bosanskohercegovačke dijaspore već izraz globalnog nezadovoljstva uglednika iz cijelog svijeta. Iza manifestacije, dodaje, primarno stoje Teufika Šabanović i on osobno, ali im se od samog početka priključilo mnoštvo ljudi, kako individualno tako i kroz razne organizacije.

„Osnovne poruke da Nobelova nagrada legitimira revizionizam, daje socijalni i historijski kapital negatorima genocida i historijski utvrđenih činjenica…Pridružite nam se 10. decembra u Stockholmu, na Norrmmalmstorget od 18-21 h, da zajedno kažemo da se tako nešto se ne bi nikako smjelo nagraditi Nobelovom nagradom“, navodi Mahmutović u izjavi za Radiosarajevo.ba. 

Smatra da nagrada mora da prati temelje Nobelovog testamenta i njegove zaostavštine, te „bude dodijeljena onome koji čovječanstvo vodi naprijed u pozitivnom pravcu, a ne onome koji iskrivljuje historiju i istinu“.

Teufika Šabanović, inače dijete Srebrenice, je ranije poručila:

– Ovom manifestacijom želim odati počast mom ocu koji je ubijen u Srebrenici, kao i ostalim žrtvama genocida i ratnih zločina koje Peter Handke relativizira i podsmjehuje im se svojimnegiranjemčinjenica. Na Nobelov dan, 10. decembra manifestiraćemo za bolji svijet u kojem se sve žrtve dostojanstveno tretiraju, gdje istina nije iskrivljena, a genocid se ne negira”.

Svi traže da Švedska akademija prizna svoju grešku, te da prestane „sa svojim hladnim birokratskim odgovorima na protestna pisma, da prestane vrijeđati hiljade izbjeglih sa Balkana koji decenijama izgrađuju kako Švedsku, tako i mnoge druge evropske i svjetske države gdje žive raseljena lica“.

„Tražimo da uvide koliko njihova odluka dehumanizira i vrijeđa sve one koji su preživjeli isto ili slično, te vrijeđa našu zajedničku historiju, i daje vjetar u leđa onima koji već decenijama rade na sabotiranju pomirenja i suživota svih naroda. Svojim postupkom, Švedska akademija ugrožava naučna dostignuća kad je riječ o genocidu i unazađuje pokušaje kvalitetnog pomirenja“, poručio je Mahmutović, za portalRadiosarajevo.ba. koje prenosi novinar Faruk Vele.

Podrška protestima i „Manifestacije protiv dodjele Nobelove nagrade Petru Handkeu“ stiže bh. građanima u nordijskim zemljama ne samo iz rodne Bosne i hercegovine, već cijeloga svijeta. Manifestaciju bojkotuju i ambasadori iz Kosova i Albanije, a Odbor za dodjelu nagrade već su napustila tri člana solidarišući se sa organizatorima Manifestacije!

Fikret TUFEK / bhsavez.org

Related posts

Hanifa Saihi-Brka: Pogrešna informacija uposlenice bh. ambasade u Londonu, pomogla mi je da shvatam zašto ljudi odlaze iz BiH

Urednik BiH Info Desk

Zahvaljujući bh. dijaspori norveška udruženja stigla u posjetu Sarajevu i Srebrenici

Hermina Jakupović iz Prijedora proglašena za studenticu godine u Finskoj

Leave a Comment