BiH dijaspora

Emina Hadžić: Humanitarka koju odlikuju njena dobra djela

banner

Emina Hadžić je humanitarka, poduzetnica i direktorica uspješne međunarodne humanitarne organizacije Zavod Krog te prva Bosanka u Sloveniji koju je politička stranka Državljanska lista 14. 4. 2014. godine predložila za kandidata za poslanika u Evropskom parlamentu.

Kada govorimo o važnim ličnostima koje su uspjele u dijaspori, priče o njoj ne možemo zaobići.

Emina Hadžić rodila se bosanskim roditeljima 1980. godine u Ljubljani. Magistrirala je iz oblasti ekonomije, udata i majka troje djece, kao osoba veoma jednostavna, skromna, iskrena i hrabra žena te velika dobročiniteljica, koju odlikuju njena dobra djela, prenosi Moja BiH.

Sama kaže za sebe da ima više identiteta, Slovenka, Bosanka, Bošnjakinja, muslimanka. Voli baklavu, a i poticu (slovenska narodna jed), voli da ide u brda po Sloveniji, a ujedno voli prirodu koja prati Unu i Neretvu. U svojoj porodici tradicija kahve je obavezna, zbog simbolike druženja. Sevdalinke su joj za opuštanje, dok je slovenske evergreen pjesme podsjećaju na djetinjstvo u poznatom ljubljanskom parku Mostec, u koji je svakog vikenda dolazila s mamom i sestrom. Mostec pored bezbrojnih puteva u prirodi ima i dio igrališta te kolibu sa slovenskom tradicionalnom hranom te je mjesto okupljanja svih generacija.

Već kao djevojka počela se baviti problematikama od kojih većina brzo digne ruke. Dok su njeni školski drugovi i drugarice odlazili na zabave i uživali u studentskim godinama, Emina, koja je odrastala u porodici s jednim roditeljem i dvije kćerke, brižljivo je obavljala teške studentske poslove da bi otplatila svoj prvi auto, studij te pomagala majci u kućnim izdacima. Iz želje da bolje upozna domovinu svojih roditelja, počela je obilaziti mnoge krajeve, izučavala historiju, čitala književnu literaturu i tako je nastao prvi članak o gradu Počitelj u reviji bh. dijaspore u Sloveniji  “Bošnjak“.

Emina Hadžić je zbog uspješnog rada na području ljudskih prava u Sloveniji imenovana kao prva bosanska članica savjeta Vlade Republike Slovenije za ostvarivanje načela jednakog tretmana od 2004. do 2008, gdje je pet godina uspješno zastupala i djelovala kao predstavnica za jednak tretman bez obzira na nacionalno, rasno ili etničko porijeklo i jezik.

U istom razdoblju počela je pokazivati svoju odgovornost prema drugima, organizovati različite događaje o temi očuvanja kulturnog identiteta Bošnjaka u Sloveniji, rasne i etičke diskriminacije, socijalne ugroženosti, poslijeratnih žrtava, opresije, nasilja itd. te tako upozoravala javnost na nepravilnosti koje se dešavaju u sistemu. Gradila je socijalnu mrežu bh. društava u Sloveniji te upozoravala na problematiku uređenja statusa naroda nekadašnje Jugoslavije u Sloveniji.

S ekipom bh. studenata bila je jedan od osnivača Udruženja bh. studenata u Sloveniji – BH4. Emina je tokom svog rada više zavoljela domovinu svojih roditelja, te unatoč posljedicama koje su nastale u sistemu i ostavile trag na ljudima nakon rata, prepoznala u njoj ljepote kulturne baštine, običaja i raznolikost kulture.

Godine 2008. formirala je privatnu neprofitnu organizaciju zvanu Zavod Krog. Temeljne oblasti Zavoda jesu razvojna saradnja, humanitarni rad, oblast socijalnog osiguranja te djelatnosti medija, kulture i umjetnosti.

Nakon početnih putovanja po domovini svojih roditelja, Bosni i Hercegovini, zaprepaštena se vratila u Sloveniju. Užasnuta patnjom ljudi, općom situacijom i prilikama u kojima žive žrtve poslijeratnog vremena, posebno djeca i žene.

Počela je sarađivati sa predstavnicima različitih organizacija zemalja Zapadnog Balkana, među kojima su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo. Zbog iskrene predanosti projektima i disciplini koja vlada kod njenog rada, više puta je sarađivala sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Slovenije, gradonačelnikom općine Ljubljana te čak i predsjednikom države. Među njenim projektima najveći uspjeh postigli su projekti “Pokloni osmijeh“ i “Od okoline do porodice“, čiji je osnovni cilj održivi razvoj socijalno ugrožene djece sa područja Zapadnog Balkana, osnaživanje žena te borba protiv nasilja u porodici.

Da bi unaprijedili rad učitelja i omogućili bolje obrazovanje djece u ruralnim područjima u BiH, Emina je sa ekipom donatora opremila OŠ Seonica kompjuterskom opremom, OŠ Stolac opremom za predmet hemije te ostale osnovne škole školskom opremom i priborom. Projektni rad je Emina proširila na Bliski istok i Afriku.

– Mislim da su pojedinci oni koji pomiču ogromne prepreke na ovom svijetu, kako bi danas i sutra bilo bolje, društvo pozitivnije, postojala vladavina prava, stvorene jednake mogućnosti za sve, opstale moralne vrijednosti, kako bi došlo do povećanja međusobne solidarnosti i tolerancije. Svaki korak u životu je potreban da bude napravljen s ciljem dobrog za sebe, svoju porodicu i društvo, način je na koji Emina posmatra situaciju u kojoj su trenutno doseljenici u Sloveniji.

Za svoj trud i zalaganje Emina je primila prestižnu titulu Naj volontera 2008. i titulu Naj humanitarnoga projekta 2007. godine za projekat Pokloni osmijeh. U 2012. časopis Manager+ izabrao ju je u najuspješnije Slovence.

S obzirom na obim njenog rada, predanost djeci i ostalim žrtvama koje trebaju pomoć, trebala bi primiti sve nagrade ovog svijeta.

Sanela Alić Bećirović/ BHDINFODESK

 

Related posts

Borislav Tadić, uspješni Banjalučanin u Njemačkoj: Sa vremenom veoma pažljivo upravljam

Editor

(BHAAAS): Eldina Vajzović Nizamić nova predsjednica bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke

Copo Sejo

Sent Luis: Za Dan nezavisnosti BiH otvara se Centra za bosanske studije

Editor

Leave a Comment